Најновије

ГУРАЈУ СРПСКУ У НАТО: А ево како су то осмислили да изведу

Управни одбор Савета за примену мира у БиХ (ПИК) подржао је пре два дана Акциони план за улазак БиХ у НАТО. Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да чланице ПИК-а нису биле јединствене, јер је Русија изузела своје мишљење и најавила да ће га накнадно саопштити.

Војска Републике Српске (Фото: Википедија)

Иако је БиХ још од Дејтонског мировног споразума 1995. године својеврсна држава протекторат, три њена конститутивна народа – Срби, Бошњаци и Хрвати – требало би да одлучују о томе да ли су за чланство у западни војни савез или не. Сва досадашња истраживања јавног мњења указују на то да се Срби у Републици Српској огромном већином противе приступању НАТО-у. Инцко се, међутим, позива на писмо Председништва БиХ НАТО-у из 2010, у којем се изражава сагласност за чланство у западном војном савезу. Према Инцковој тврдњи, писмо је потписао и тадашњи српски представник у Председништву Небојша Радмановић. Упитан да ли је видео писмо, високи представник је рекао да је оно јавно и да га свако може видети. На писмо од пре шест година, на које се позива Инцко, председник Републике Српске Милорад Додик није реаговао, иако је Радмановић члан његових независних социјалдемократа и као такав је био члан Председништва БиХ. Додик је, међутим, осуо паљбу на ПИК и високог представника као стране туторе БиХ који не маре много за народну вољу.
– Одлучивати о БиХ без најважнијих фактора у њој илузорна је прича. БиХ и не може да успе уколико не постане власништво домаћих људи, а да се странци у то не мешају – рекао је Додик. Још прошле године, Додик је, донекле цинично, ипак изјављивао да "НАТО није без шансе", али да он није спреман да пружи "бланко подршку". – Нека НАТО отвори неколико фабрика наменске индустрије, запосли Србе, и Срби ће можда променити своје мишљење. Али, како можете објаснити да је у РС укинута све и једна фабрика наменске индустрије под притиском међународног фактора, а у другом делу БиХ, у Федерацији их има шест – рекао је том приликом Додик. Сам Радмановић је тих година као члан Председништва БиХ, по питању НАТО-а, заступао став да "без обзира на емоције које нису савезник у стратешким опредељењима, став свих у БиХ је чланство у НАТО-у". – То питање је врло важно за све нас. Сигуран сам да садашње екипе политичара на овим просторима морају обезбедити живот у миру јер је он могућност развоја бољег живота – говорио је Радмановић 2009. године. Питање чланства БиХ у НАТО посебно је осетљиво за Србе јер су они били први Европљани после Другог светског рата које је Алијанса бомбардовала у грађанском рату 90-их. Тада су на њих бацане и бомбе са осиромашеним уранијумом, баш као и неколико година касније 1999. у случају агресије на Савезну Републику Југославију. Инцко, међутим тврди да "нико БиХ неће наметати одлуку да приступи Алијанси, као што неће наметати ни одлуку да приступи Европској унији". – Тренутно се разговара само о испуњавању услова из Акционог плана за чланство у НАТО-у, а БиХ је још далеко од чланства – поручио је високи представник, који је преносећи осуде ПИК-а да се славе осуђени ратни злочинци, именовао само Радована Караџића и називање Студентског дома на Палама његовим именом.

Изетбеговић: Бићемо кад-тад

Бошњачки члан Председништва Бакир Изетбеговић изјавио је да ће БиХ вероватно за пет или десет година ући у НАТО. О политици РС по том питању, Изетбеговић тврди да је "званична политика РС заједно с нама у Парламенту БиХ и Председништву донела одлуку да се учини све да се иде у НАТО". – Онда су после ти исти људи почели да одустају, коче или успоравају. Мислим да ће ићи, ипак, у том смеру да постанемо чланица Алијансе која нам гарантује сигурност, инвестиције и напредак – рекао је Изетбеговић. Уласком Црне Горе и одлучношћу Македоније да приступи НАТО-у, Србија и за сада БиХ остају једине државе некадашње Југославије које одолевају овом изазову. Извор: vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА