Најновије

ХАЈКА НА ЦРКВУ: Милов режим спрема нова искушења за СПЦ!

Подгорички дневник Побједа пише данас да је државно тужилаштво одлучило да поступи по кривичној пријави потпредседника Митрополитског савета ЦПЦ Стеве Вучинића, коју је поднео проитв "незаконитог стицање имовине СПЦ у Црној Гори", али за то овај лист, међутим, није добио потврду из правосудне институције.

Митрополиту предстоје нова искушења (Фото: mitropolija.com)

Подгорички дневник, наиме, пише да врховни државни тужилац Ивица Станковић, као и главни специјални тужилац Миливоје Катнић, за сада, ћуте о пријавама у случају имовине СПЦ. Станковић, додаје се, није одговорио на питање листа да ли ће Тужилаштво, евентуално, по службеној дужности истражити под којим се околностима Српска црква домогла имовине, с обзиром на чињеницу да је, како се тврди, вештак утврдио да је препис незаконит и да нема документације. Ни Катнић се није оглашавао поводом документације коју му је доставио Стево Вучинић, а која сведочи о, како се наводи, "незаконитом упису на Српску цркву огромне имовине на територији читаве државе".
Ипак, Побједа, на основу захтева тужитељке Јелене Протић упућеног Вучинићу да јој хитно достави документацију којом располаже о имовини СПЦ у Црној Гори закључује да ће овај поступак бити покренут. Вучинић је за тај подгорички дневник рекао да је тужитељки доставио „све папире које има и на основу којих је Специјалном тужилаштву процесуирао кривичну пријаву против непознатих особа запослених у Управи за некретнине које терети за злоупотребу службеног положаја. Вучинић је, подсећа се, протеклих година поднео сијасет кривичних пријава тужилаштвима у скоро свим црногорским градовима због незаконитог преписа црквене имовине на СПЦ, а до сада је реаговало једино никшићко тужилаштво које је пријаву одбацило, али не због тога што су утврдили да кривично дело не постоји, већ због апсолутне застаре кривичног дела за које Вучинић терети НН службенике филијале Управе за некретнине у Никшићу. Констатује се да остала тужилаштва, за сада, ћуте. Иначе, три невладине организације и самозвани митрополит неканонске Црногорске православне цркве затражиле су да председник Црне Горе Филип Вујановић од патријарха Васељенског Вартоломеја у сусрет православном Сабору на Крфу затражи признавање те цркве, али је он раније данас у отвореном писму одговорио да за то није надлежан.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА