Најновије

ПОЧЕЛИ ПРЕГОВОРИ СА ММФ: Шта ће бити са платама и пензијама?

БЕОГРАД - Мисија Међународног монетарног фонда почела је данас званичне разговоре са представницима Владе Србије и Народне банке Србије о четвртој ревизији аранжмана са Србијом.

Џејмс Руф и делегација ММФ-а (Фото: Јутјуб)

Званични разговори Мисије Међународног монетарног фонда с делегацијом Србије, коју предводи гувернер НБС Јоргованка Табаковић, почели су пленарним састанком у Народној банци Србије.

Делегацију Србије на пленарном састанку, поред Табаковић која и представља Србију у ММФ-у, чинили су министар финансија Душан Вујовић и министар привреде Жељко Сертић, са сарадницима, преноси НБС.

Посета мисије ММФ-а коју предводи Џејмс Руф почела је 9. јуна, а планирано је да траје две недеље.

Главне теме разговора представника ММФ-а и власти у Србији су стање у буџету и реформа јавног сектора и јавних предузећа.

ММФ је фебруара 2015. са Србијом закључио трогодишњи стенд бај аранжаман из предострожности у вредности 1,2 милијарде евра.

Претходне три ревизије тог аранжамана биле су позитивне, а четврта је обављена у фебруару ове године, пре ванредних парламентарних избора, па је мисија ММФ-а одлучила да она буде окончана после формирања нове Владе Србије.

Очекује се да ће Србија добити похвале за стање јавних финансија, али ће морати да образлаже зашто касни отпуштање вишка запослених у јавном сектору и спровођење реогранизације великих јавних предузећа.

Премијер Александар Вучић најавио је пре три дана да ће пензије и плате у јавном сектору бити повећане, ако фискални резултати буду добри и најавио да ће будућа влада покушати да до краја мандата оствари просечне плате од 500 евра.

Претходно је шеф мисије ММФ Џејмс Руф рекао да се због кашњења реформи спорије смањује терет плата јавног сектора у буџету Србије па не долази у обзир њихово повећање, као ни пензија, не само у 2016. години већ ни у 2017. години.

Вучић је, међутим, истакао да је та оцена извучена из контекста.

"Руф је у тој изјави дао много добрих и изванредних ствари, а та је оцена извучена из контекста, јер је он рекао да се неће повећавати плате и пензије ако не буде додатних фискалних уштеда. Али у нашој је земљи само негативно вест и то нам је остало ваљда још из турског периода", објаснио је Вучић. Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА