Најновије

ТУРЦИ, СВЕ ВАМ СЕ ВРАЋА: "Признали сте квази државу Косово, мораћете и Курдистан!"

Професор факултета за безбедност у Београду, Дарко Трифуновић објашњава за Медије како ће Турска реаговати у случају формирања сиријског Курдистана у северној Сирији, да ли ће војно интервенисати и да ли је могућ евентуални сукоб између сиријских трупа и турских снага у том случају.

Спремни на све (Фото: Јутјуб)

- Признањем Косова Турска је прекршила међународно право и тиме отворила могућност да пре или касније призна курдске државе на територији Сирије или неких других држава - каже Трифуновић и додаје:
- Јасно је као дан због чега Иран није признао Косово, а због чега Израел није признао Косово. Према томе, признањем Косова, Турска је отворила и своје питање. Они су заслепљени исламским фанатизмом, пре свега Ердоган и друге турске дипломате које су на нашим просторима видели свог партнера џихадисту и доказаног исламисту Алију Изетбеговића и његовог сина Бакира. Исти принцип који су сами успоставили може им се вратити - указује професор Трифуновић.
Не треба заборавити и недавну посету сада већ бившег премијера Турске Ахмета Давутоглуа Бањалуци, када је у престоници Републике Српске, поводом обнове џамије Ферхадије, пред председником Републике Српске, мимо протокола, јавно пред више хиљада људи (Бошњака, којима је дозвољено да у великом броју дођу у град) хвалио Алију Изетбеговића и његовог сина Бакира, и понашао се као да је Бања Лука неки град унутар Турске, а да не помињемо Сарајево којег председник Ердоган свакодневно спомиње одмах после Истанбула и Анкаре. Из овога се може видети шта Турска мисли о Републици Српској и Србији.
Турска је пета по реду признала тзв. "независност" Косова и одмах успоставила дипломатске односе са овом квази државом. Сада је на реду Курдистан. У северном Ираку практично имамо државу у држави, где је званични Багдад препустио Курдима да управљају ирачким североистоком (барем за сада). У Сирији су североисточни и северни делови земље под контролом Курда, осим једног дела територије на којем је Исламска држава направила мост између територија које џихадисти контролишу и Турске, што очигледно указује на то да ти џихадисти долазе однекуд и то копненим путем. Дакле, џихадисти долазе копненим путем из Турске, а Турска то толерише, и ужива у томе да  сиријске регуларне власти буду поражене у овом крвавом сукобу.
Међутим, аналогија са територијом Косова и Метохије је више него очигледна.
- Званична Анкара ће можда зажалити због признавања тзв. "независног" Косова. Унутарполитичка превирања у Турској, њене конекције са радикалним исламистичким елементима на Косову и у Сирији преко припадника Исламске државе, могу се дубоко одразити и на саму Турску - истиче професор Трифуновић Он је поновио да, крах односа Турске са Русијом, само доприноси томе да Русија види и своје интересе у Турској у виду потенцијалног јачања курдских фракција које се боре на југоистоку Турске.
Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА