Најновије

СПОРНЕ ТАЧКЕ: Шта се дешавало иза затворених врата на почетку разговора са ММФ-ом

Иза похвала ММФ-a Србији крију се и озбиљни захтеви за резовима, који се од Владе очекују у јавним предузећима и редовима запослених у државној управи.

НБС (Фото: Википедија)

То ће бити кључне тачке спорења током званичних разговора Владе и Фонда који су започели јуче пленарним састанком у НБС. Прве званичне изјаве с обе стране биле су пуне хвале и оптимизма, али у Немањиној 11 добро знају да ће ММФ бити упоран у својим захтевима, пре свега у погледу отпуштања и смањења трошкова у јавним предузећима. - Аранжман са Фондом подразумева отказе који су изостали, али и структурне мере попут решавања питања предузећа у реструктурирању и јавних предузећа као што су ЕПС, Србијагас и Железнице. Дефицит државе јесте смањен, али није искључено да ММФ и ту захтева додатни притисак - каже извор упознат са током разговора. Шеф мисије ММФ-а за Србију Џејмс Руф изјавио је јуче да се аранжман са Србијом успешно спроводи и да наша земља постиже изузетне резултате у односу на постављене циљеве. Он је у разговору са премијером Александром Вучићем истакао да је веома значајно јачање инвестиција у приватном сектору, којима су допринели позитивни трендови и опоравак на фискалној страни програма Србије са ММФ-ом. - И поред тешких разговора о предузећима у државном власништву, првенствено ЕПС-у, Србијагасу и Железницама, као и проблему приватизације, наша жеља је да Србија успешно настави путем којим већ иде - истакао је Руф. Вучић је оценио да је ово преломни тренутак за опоравак домаће економије. Он је нагласио да су добри резултати делом условљени и великом жртвом, али и да они неће опстати уколико Влада не буде потпуно посвећена даљем спровођењу програма са ММФ-ом. Министар финансија Душан Вујовић истакао је да се ММФ сагласио да се подигне процена раста БДП-а у Србији за 2016. са 1,8 на 2,5 одсто. - Прихватили су 2,5 одсто, што је јако добро. То ће помоћи да се уклапамо у мере фискалног прилагођавања, да останемо на путу одрживог раста у наредним годинама - рекао је Вујовић.

Спорне тачке

- Откази у јавном сектору: Захтева се да у 2016. буде 20.000-25.000 мање запослених у јавном сектору него у јануару 2015. - Реформа јавних предузећа: Јавна предузећа запошљавају 115.000 људи, а иако није прецизирано шта се подразумева под "реформом", готово константно се наглашава да ће она бити "тешка". - Отпремнине: ММФ инсистира да висина отпремнине не прелази 200 евра по години стажа. Извор: Блиц/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА