Најновије

КРАЈ ИТАЛИЈАНСКОГ СНА У КРАГУЈЕВЦУ: Фијат дели 900 отказа?

КРАГУЈЕВАЦ - Суочен са смањеном тражњом за моделом 500Л, Фијат је одлучио да укине трећу смену и отпусти чак 900 од укупно 3.200 радника колико их ради у Крагујевцу.

Фијат дели 500 отказа у Крагујевцу? (Фото: Јутјуб)

Управа Фијата је о овоме већ обавестила синдикат, који се не слаже са понуђеном висином отпремнина, пошто италијански произвођач није вољан да радницима да издашнију помоћ за одлазак из фирме, од минималног износа одређеног Законом о раду.

Већина запослених у крагујевачкој фабрици су млади радници са мало година стажа, што значи да би и њихове отпремнине биле мале.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић јуче је рекао да је укидање једне производне смене у компанији Фијат Крајслер аутомобили Србија било очекивано, "имајући у виду да нема довољно потражње за моделом који се производи у тој фабрици". Истакао је, притом, да ће то погодити како раднике и њихове породице тако и буџет града, будући да ће порез на зараде које град приходује од запослених у ФЦА Србија бити мањи за 10 до 15 милиона динара месечно. Тај приход је, према Николићевим речима, до сада износио око 40 милиона динара месечно.

"То је најгора вест за мене у последњих годину и по дана колико сам на месту градоначелника. Тако нешто смо и очекивали јер већ две године се говори о томе и запослени у Фијату најбоље знају колико пауза су правили у пословању, када је искључивана по једна смена, када су по неколико дана били у некој врсти принудног одмора јер није било довољно посла, зато што није било довољно продаје", рекао је Николић након јучерашњег састанка са министарком за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички.

Николић је напоменуо да је циљ градске управе да у Крагујевац у наредном периоду дође "пуно малих инвеститора, који би обезбедили да, због промене начина пословања једног инвеститора, велики број људи не остане без посла".

Фијат Крајслер Србија из Крагујевца саопштила је у уторак да ће пребацити производњу из три у две смене, а да се у сарадњи са синдикатима ради и на смањењу радне снаге кроз добровољне одласке запослених. Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА