Најновије

МИСТЕРИЈА СИБИРСКОГ КРАТЕРА: Да ли је ово пречица у загробни живот? (ВИДЕО)

За Сибирски кратер Батагајка који се налази у области Веркојанск у близини села Батагај локално становништво годинама верује да представља капију за загробни живот.

Кратер Батагајка (Фото: Јутјуб)

Након што се отворио кратер Батагајка средином прошлог века, његов процеп се из године у годину повећавао за 18 метара да би данас достигао дужину од 1.6 километара.

Научници не наседају на празне приче и сујеверје већ настанак кратера покушавају да објасне као резултат великих климатских промена које се дешавају на планети последњих деценија.

Проширивање кратера је праћено застрашујућим звуцима пуцања тла који годинама уназад потреса сибирску тајгу.

Дубина кратера у најдубљем делу за сада износи 91 метар, а чињеница да се налази у најхладнијем пределу Земље наводи научнике да дођу до закључка да је настао као резултат топљења вечитог леда старог преко 200.000 година.

Доктор Џулијан Мартон са Универзитета у Сасексу тврди да ће кратер наставити да расте и да неће бити једини у том подручју, извештаве Сајберијан тајмс.

Батагајка је кренула да се ствара 60-тих година прошлог века, да би велика поплава из 2008. године допринела најмасовнијем ширењу кратера. Последњих година научници су у околном подручју пронашли остатке праисторијских остатака бизона, коња, лосова, ирваса и мамута старих више од 4.400 година, пише Дејли мејл. Извор: Блиц/Дејли мејл

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА