Најновије

ЕНГЛЕЗИ ТВРДЕ: Путин стоји иза свега, руски навијачи су прерушени специјалци!

Поједини енглески медији пренели су тврдњу неименованог високог званичника Британске владе да је руске хулигане на Европско првенство у Француску послао лично Владимир Путин, са директном наредбом да изазову хаос, као део специјалног рата против остатка Европе.

Путинови навјачи (Фото: kremlin.ru/XinHua)

Британски политичар своје тврдње темељи на две основе. Прва су речи директора полиције из Марсеја, који је рекао да су руски навијачи изузетно увежбани, као да су део специјалних јединица. Други је порука коју је навијачима послао високи руски званичник, који је подржао њихове нападе на навијаче осталих репрезентација.
"Тешко је доказати тврдњу да је Кремљ директно послао хулигане да праве хаос у Француској, али многе од њих видели смо на сликама и снимцима у опреми коју носе руски специјалци. Сматрамо да је ово део Путиновог хибридног специјалног рата", рекао је неименовани члан британске владе медијима на Острву. Марк Робертс, шеф полиције која надгледа енглеске хулигане током Евра 2016, рекао је да у десетогодишњој пракси није видео тако организоване навијаче као Русе у Француској. "Видели смо око 150 руских навијача који улазе у тучу у корак, са гумама за зубе, борилачким рукавицама и марамама". Британци истичу и податак да је лидер руских навијача Александер Шпригин протеран из Француске након што је ухваћен у рацији на аутобус у околини Лила. Шпригин је 2010. године током сахране једног навијача био заједно са Путином. Руски председник Владимир Путин осудио је у петак хулиганско насиље на Европском фудбалском првенству у Француској, и упитао се иронично "како 200 Руса могу да пребију хиљаде Енглеза". "Насиље руских и енглеских навијача је будалаштина. Сад кад сам то рекао, морам да кажем и да не разумем како 200 наших навијача може да пребије неколико хиљада Енглеза. Мислим да се више пажње придаје тучама навијача, а мање фудбалу. Жао ми је што је тако", рекао је Путин на економском форуму у Санкт Петербургу. Руски председник је позвао и француске власти да закон примењују једнако на све умешане у насиље. "Приступ органа власти би требало да буде исти за све изгреднике", рекао је Путин. Руске власти су последњих дана критиковале хапшење руских навијача, нарочито оних ухапшених у близини Кана. У тучи навијача прошле суботе у Марсељу између Руса и Енглеза повређено је 35 особа, од којих су скоро сви Британци. Међу њима је и двоје теже повређених. Француске власти су у уторак у Кану ухапсиле 43 особе. То је изазвало дипломатске тензије са Москвом, а министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оценио је да је то апсолутно неприхватљиво.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА