Најновије

ПУТИН УОЧИ ПОСЕТЕ КИНИ: Могуће успостављање зоне слободне трговине

Евроазијска економска унија (ЕЕУ) и Кина би могле да успоставе зону слободне трговине која никако не представља покушај формирања ексклузивног трговинског и економског блока, изјавио је председник Русије Владимир Путин у интервјуу за кинеску новинску агенцију Синхуа, уочи посете Кини 24-25. јуна.

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

"Општи развојни пут глобалне економије, као и наше сарадње са Кином, мора да укључи постепено уклањање свих баријера ради отварања сарадње. У поченим фазама, то би могло да имплицира успостављање зоне слободне трговине", рекао је Путин, преноси руска агенција Тас с.
Додао је, такође, да све већи број држава у региону показује интерес за сарадњу са ЕЕУ.
"Истовремено, настојаћемо да избегнемо формирање ексклузивних трговинских и економских блокова", навео је Путин.
Идеја кинеског председника Сји Ђинпинга о ревитализацији великог Пута свиле је, сматра руски председник, правовремена, интересантна и обећавајућа иницијатива, која је у функцији повећања сарадње са свим земљама света, али пре свега са суседима, јер, без обзира на то куда ће пут пролазити, он најпре пролази кроз суседне територије.
"Русија и Кина предузимају мере за унапређење структуре билатералне трговине", рекао је Путин, подсећајући да су пре 25 година две земље најавиле покретање нових односа и да су пре 15 година потписале уговор о пријатељству и сарадњи.
"Од тада, тежак посао који је урађен, донео је незапамћен ниво узајамног поверења на којој је наша сарадња изграђена", истакао је Путин.
Он је, пак, признао да су недавни проблеми у светској економији утицали на руско-кинеску сарадњу, што је, како је додао, довело до извесног пада у укупној трговинској размени.
"Ми смо, међутим, уверени да је ово привремени феномен који је резултат актуелне ситуације са одређеним производима и курсом. Ипак, успевамо да решимо кључна питања и успевамо да предузимамо кораке за унапређење наше трговинске структуре".
Према речима руског председника, Русија и Кина сарађују у области космо-програма у сфери авијације, али и на изградњи широкотрупног авиона и тешког хеликоптера.
"Сарађујемо на еколошким питањима, и настављамо са великим енергетским пројектима и у области нуклеарне енергије", изјавио је он.
Како је додао, руско-кинеска сарадња у области нуклеарне енергије не би требало да буде ограничена само на изградњу нових нуклеарних централа у Кини, већ и на ближу научну и техничку сарадњу.
Путин је истакао и да државна нуклеарна корпорација Росатом има велики портфолио поруџбина на кинеском тржишту.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА