Најновије

СВЕ ЈЕ БИЛА ПРЕВАРА: САД и Британија договориле распад ЕУ због...

- Оно што сваком треба да буде јасно, то је да Британија није могла да учини овако нешто без договора са САД и да је ово ништа друго него пројекат обавештајних служби САД и Британије - тврди председник Српског народног покрета Наши Иван Ивановић.

Да ли је све намештено (Фото: Синхуа)

У ауторском тексту за портал Ослобођење, Ивановић каже да су они који се радују да је ово крај ЕУ у заблуди и да је реч о планираном сценарију. - Оно што је евидентно то је да ће ЕУ престати да постоји на начин који је нама познат, и доживеће велике трансформације. Одмах по објављивању резултата британског референдума, уследио је талас позива од бројних политичких партија у земљама чланицама да се и у њиховим државама одржи референдум о иступању из ЕУ. Што би у преводу требало да значи да Британија није једина која ће напустити ЕУ и да велика претумбавања тек почињу - објашњава он.

Према Ивановићу, по завршетку процеса рашлањавања ЕУ, Европа ће бити подељена на три блока. - Са једне стране имаћемо Велику Британију која је највећи савезник САД и које ће око себе окупљати државе које се залажу за тврду игру са Русијом, појачавање санкција, прегруписавање војних снага и стезање обруча око Русије и то је и главни разлог зашто је Британија изашла из уније. Са друге стране имамо Немачку која ће бити носилац онога што преостане од ЕУ и која ће окупљати државе које остану уз њу, и који ће покушати да играју на ивици жилета између САД и Русије. Немачка никада није крила да жели добре односе са Русијом и укидање санкција које су уведене, а подршку је добијала од земаља попут Француске, Италије, Аустрије, Грчке… које су такође тражиле укидање санкција Руској Федерацији, за разлику од Британије која је желела пооштравање сукоба. У моментима када светско лидерство САД као глобалне силе драстично опада, гурање Европе у предратно стање против Русије је сламка спаса за Америку, али… Као што рекосмо бројне земље чланице ЕУ прозреле су ову политичку смицалицу, и сада ће уследити нова подела у блокове. Први блок ће предводити као што претпостављате САД и Велика Британија, који ће бити отворено антируски и који ће покушати да цео континент увуку у неку врсту сукоба са Русима. Други блок предводиће Немачка и земље које остану у олупини од ЕУ и које неће смети отворено да стану на руску страну, али и које неће хтети да безглаво срљају у нови сукоб. Трећи блок биће онај који ће се окупљати око Русије - објашњава Ивановић. Ивановић сматра да ће оваква подела Европе онемогућити српску власт да и даље игра двоструку игру и ЕУ и Русија, и да ће Србија морати да се определи који од три пута ће одабрати. - Светске силе тражиће јасан став од свих, па и од Србије, и мораћемо да дамо јасан одговор уз кога смо. Српски пут не може бити уз САД и Велику Британију јер води у отворену конфронатацију са Руском Федерацијом. Пут Србије ка остацима ЕУ, такође нам не обезбеђује никакву стабилност нити сигурност, нити нам је гаранција да се Немачка у неком моменту неће приклонити САД услед великих притисака и ко зна каквих договора. Једина опција која је сигурно решење за Србију је тотално окретање ка Русији, и улазак у све могуће видове сарадње од Евроазијске уније до ОДКБ-а. Та опција не само што нам омогућује војно јачање и сигурност, него нам се отварају и врата за озбиљну економску сарадњу и опоравак земље. На крају, овакав развој ситуације по српску страну у овим околностима не делује као реалан. Што у преводу значи да су и у самој Србији потребне озбиљне политичке промене, и победа патриотских снага - пише Ивановић у свом тексту. Извор: Правда/Oslobodjenje.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА