Најновије

МУХИКА: Одрастао сам са Србима

Бивши председник Уругваја Хосе Мухика рекао је данас да је одрастао у крају у ком је било доста Срба и доста људи са југословенских простора.

Хосе Мухика (Фото: Синхуа)

"Дружио сам се тим људима и знао да су они или њихови преци у Уругвај дошли бродовима, бежећи од рата, од лошег живота. Ето, свет је велики, али, не толико", рекао је Мухика. Пре него што је примио Орден заставе Републике Српске са сребрним венцем, Мухика је у разговору са председником Републике Српске Милорадом Додиком у библиотеци Андрићевог института у Андрићграду рекао да је у његовој земљи политички мирно, али да економија има доста проблема, јер и велики суседи Уругваја клецају на економском пољу, преноси портал Искра.
dodik-muhika


Додик одликовао Мухику (Фото: iscra.co / Зоран Шапоњић)
Председник Додик је истакао да је у Европи још теже. "Британија је изгласала излазак из ЕУ, али, видимо да (амерички државни секретар Џон) Кери стиже у посету Лондону и Бриселу, па се може, у крајњем случају, очекивати да дође и до поништења те одлуке. Европа је и под великим притиском избеглица, овде у БиХ је доста екстремних исламиста", навео је Додик.
Подсећајући на речи Иве Андрића да се на Балкану може догодити све и у сваком тренутку, творац Андрићграда Емир Кустурица захвалио је Мухики на посети. "Мухика је посебан човек који је у малој земљи извео нешто што се зове социјална правда, а тога у Европи нема од пада комунизма", истакао је Кустурица.
Славни режисер додао је да је у време мејнстрим информација које данас владају светом, лепо када медији у Србији извештавају о посети Мухике Мећавнику, Андрићграду, Београду... "Срби, то није тајна, Мухику највише воле из периода кад је био герилац, припадник Тупамароса. А, воле га и због оне изјаве да нису лопови они који банке пљачкају, него они који банкама управљају", рекао је Кустурица. Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА