Најновије

НИКОЛИЋ: Неприхватљиво је да једна држава може зауставити другу при уласку у ЕУ

Председник Србије Томислав Николић казао је да је немогуће да Хрватска заустави Србију, која је испунила све услове на путу ка Европској унији.

Tомислав Николић (Фото: Јутјуб)

Он је додао да је “на сву срећу” Европска унија састављена од држава у којима постоји разум.
– Шта год ми учинили, а много смо учинили, Хрватска неким потезом увек покаже како је дочекала време када ће моћи да утиче на судбину Србије. Неприхватљиво је да једна држава може да заустави другу државу да уђе у ЕУ и која је испунила све услове – казао је Николић новинарима у Крушевцу.
Говорећи о ставу Хрватске, поводом отварања поглавља 23 и 24, он је рекао да се “изузев тих дневно политичких употреба” уопште не секира због тога што “хрватска администрација понекад жели да покаже својим националистима како је и даље њихова”.
– Можда ја нисам у праву кад кажем да велики део хрватских политичара и даље пажљиво ослушкује шта ултранационалисти у Хрватској мисле и говоре о неком проблему и нема храбрости да иступи са својом политиком – казао је Николић новинарима након полагања венца на Споменик косовским јунацима у Крушевцу.
Упитан о поруци градоначелника Сребренице да политички врх Србије није пожељан у Сребреници, Николић је казао да “треба стално пружати руку помирења, све до руке понижења”.
Николић је рекао да је у разговору с председавајућим председништвом БиХ Бакиром Изетбеговићем предложио да заједно оду и на српско и на стратиште муслимана, али да он то никада није прихватио.
Председник Србије рекао је да цени све жртве и да их све треба ожалити, као и да су се у рату, који је био тежак и безуман, многи и Срби и представници других народа, понели нечасно.
Према његовим речима, ако руководство БиХ, посебно људи које је изабрао бошњачки народ, сматра да не треба да имају добре односе са Србијом, онда тамо више не треба ићи.
На питање да ли ће му после британског “не” бити лакше да брани тезу “и ЕУ и Русија”, Николић је казао да је то једина исправна теза “која нас је водила и којом ћемо се водити и даље”.
- Немојте да мислите да се ја превише радујем кризи у ЕУ, зато што како год да буде, ми као мала држава, која се у протеклих година много ослонила на сарадњу са ЕУ, ми ћемо много да страдамо- казао је он.
Николић је додао и да би волео да ЕУ опстане и напредује.
– Ако ЕУ процени да смо испунили услове, постаћемо члан, ако нам постави услове које не желимо да испунимо, нећемо бити члан – казао је Николић.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА