Најновије

ПОНИЖАВА ЗЕМЉУ И НА ВИДОВДАН: Јелена Милић организује НАТО скуп на свети српски празник

Директорка Центра за евроатланске студије Јелена Милић овог пута је отишла корак даље и одлучила да организује НАТО скуп на један од најзначајнијих српских празника Видовдан. Знамо да је НАТО алијанса бомбардовала Југославију 1999. године и асурд је да се одржава скуп 28. јуна!

Јелена Милић (Фото: Медија центар)

Стручњаци и српска јавност су шокирани овим скандалозним потупком и сматрају да је ово вид провокације.
Аналитичар Бранко Радун каже да када се нешто организује на овај празник, онда се то не дешава случајно, као и да се не ради само о провокацији.
- Ни Милошевић није случајно испоручен на Видовдан. Мислим да Запад озбиљно схвата те датуме који имају велики симболички значај и да они желе на тај начин да пошаљу поруку како би на равни симбола поништили неке тековине и историју. Они знају значај Видовдана и хоће у њега да уведу нови садржај и смисао, а то је да Србија треба да уђе у ту војну алијансу – објашњава Радун.
Истог мишљења је и аналитичар Божо Спасић који за наш портал каже да није ретко да се злоупотребљавају неки празници који се у српском народу сматрају као светиње и које треба обележити на достојанствен начин.
- Не да је провокација, него је безобразлук! Зашто би се, иначе, на тај дан органозовао неки скуп везан за НАТО обзиром на чињеницу да је познато расположење у нашој земљи и код нашег народа у вези са том алијансом! На овај потез главног лобисте НАТО-а у Србији једноставно гледам, не само као на провокацију, већ као на некакву немоћ, јер она види да њој не пролазе те идеје – наводи саговорник.
Он додаје да Јелену Милић народ исмејава, једноставно на њу гледа као на нешто што је неуобичајено: - Она сама изазива реакције код људи, носи америчке заставе на мобилним телефонима, а онда изабере празник за који зна да значи светињу српског народа и, напросто, искористи прилику да испровоцира, а после, она и њој слични, иду код полиције па пријављују како их неко угрожава или како им неко прети, а напросто они су ти који нас угрожавају, који нама прете и који нас узнемиравају.
- Ту је замена тих теза, јер ко би споменуо скуп Јелене Милић да она то организује, рецимо, 1. јула? Нико. Али изабрати Видовдан то је знак да жели да понизи прво земљу у којој живи, која је храни, жели да понизи и српски народ и жели да понизи тај празник. Тако да то је све плаћено у режији, вероватно, некога ко све то уме добро да организује негде на западу, тако да од ње не треба ништа да нас чуди – подвлачи аналитичар.
Он се осврће и на хапшење бившег председника Савезне Републике Југославије које се такође догодило на Видовдан 2001. године, и додаје да управо на тај дан као да је иста рука командовала, као и сада. Спасић је нагласио да све то иде преко страних амбасада које у Београду диригују те процесе који се догађају тренутно и којима је главна мета изазивање нереда.

"Српско лето"

- То су наручени пројекти. Ако је прошло „Српско пролеће“, онда би можда хтели да створе „Српско лето“, тј. шетње по граду, упорност с којом се инсистира на нечему што нема никакве везе и сада још организација НАТО скупа на Видовдан. То чак ни најекстремнији албански терористи, ни други непријатељи који су са ових простора не би смислили, а све то долази из западних кухиња, објашњава саговорник.

Лична промоција

Са Спасићем и Радуном мишљење дели и аналитичар Томислав Кресовић који каже да је то покушај личне промоције и промоције оног лобија који је за улазак Србије у НАТО и који на неки начин жели да се спрда са историјским и духовним традицијама српског народа.
- Видовдан је духовни празник уједињена Србије, разборитости и духовности и покушај госпође Милић да прави један овакав паралени скуп је једна врста политичке комедије, да не кажем политичког кича и ово што она ради је врста спиновања за НАТО и то је врста наметања невладиних организација независних од стране државе или става СПЦ-а.
Кресовић је напоменуо да тај скуп нема велики значај, али показује да у Србији постоје људи који не уважавају своју држава, државност и традицију, и читаву ситуацију је поистоветио са референдумом у Уједињенм краљевству, односно као што су у Великој Британији за Брегзит гласали су они људи који гледају своје интересе, а против Велике Британије.
- Тако и госпођа Милић ради неке послове за друге земље, али не за Србију. Она шири политички кич и неукус у Србији. Овде се не поставља нити политичко, нити реторичко питање за Србију сада и НАТО, него је то покушај да се оправдају паре које Милићка и сличне невладине организације добијају од својих ментора – заључује аналитичар Томислав Кресовић.

Трифковић нема коментар

Аналитичар Срђа Трифковић није желео да даје на значају и да коментарише директорку Центра за евроатланске студије.
- Јелена Милић није достојна да о њој дајем било какав коментар. Та особа за мене не постоји и мислим да би било срозавање на њен ниво на било који начин њене поступке коментарисати - био је кратак Трифковић.
Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА