Најновије

САМИТ У БРИСЕЛУ: "Живите у заблуди, још држава ће напустити Европску унију"

БРИСЕЛ - Европски парламент затражио је данас од Велике Британије да "одмах" активира клаузулу о изласку из ЕУ, предвидјену Лисабонским уговором, да би се "за све избегла штетна неизвесност и заштитио интегритет Уније".

Најџел Фараџ (Фото: Јутјуб)

У резолуцији усвојеној са 395 гласова за, уз 200 против, европосланици су такодје нагласили да воља британског народа "треба да буде у потпуности и брижљиво поштована".

Шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер упитао је посланике из британске партије УКИП због чега присуствују данашњој седници Европског парламента на којој ће се разговарати о последицама одлуке британских грађана да напусте Унију.

У обраћању парламенту Јункер је истакао да се мора поштовати британска демократија и начин на који Британци изражавају свој став, што су слабим аплаузом поздравили присутни чланови УКИП-а.

"Ово је последњи пут да овде аплаудирате и донекле сам изненађен да сте ту. Ви се борите за излазак. Британски народ је гласао за одлазак из Уније. Зашто сте овде?", наставио је Јункер.

Јункер је оптужио Фараџа да је лагао Британце да ће новац који је Британија одвајала за ЕУ сада бити уложен у здравство.

Лидер партије УКИП Најџел Фараџ одговорио је Европском парламенту да "живи у заблуди". Он је додао да је највећи проблем у томе што је "крађом и преваром" наметнута политичка унија.

"Ви као политички пројекат живите у заблуди. Ви негирате да вам курс пада. Погледајте само Медитеран. Оно што се десило прошлог четвртка је сеизмички резултат. Ми сада нудимо наду као светионик демократама широм Европе. Велика Британија неће бити последња која ће напустити Унију", рекао је Фараџ.

Он је рекао да Велика Британија жели да буде самостална нормална држава.

Манфред Вебер, предводник групе Европске народне партије је тражио од Фараџа да се извини Британцима.

Бивши премијер Белгије је Фараџа оптужио да је корситио нацистичку пропаганду у току кампање за Брегзит.

Фараџ је члановима парламента рекао да они "у животу нису радили прави посао".

Жан Клод Јункер затражио је од Велике Британије да што пре разјасни своју позицију након изгласавања изласка из ЕУ.

Он је Европском парламенту рекао да ЕУ и Велика Британија остају пријатељи, али да морају да разјасне ствари како би избегли неке неизвесности.

Он је рекао да се неће извињавати зато што је "тужан" због резултата британског референдума и додао да он није робот, односно сиви бирократа.

"Ситуацију морамо што пре да разјаснимо. Ипак, мени је жао, ја нисам технократа и нисам робот. Ја сам Европљанин и имам право да кажем да ми је жао због британског гласања", рекао је Јункер.

Он је рекао да не сме доћи до "тајних преговора" и забранио је било какве неформалне преговоре.

Јункер је најавио да ће се касније данас састати са одлазећим британским премијером Дејвидом Камероном како би га "замолио да разјасни новонасталу ситуацију што пре како би скратио период неизвесности" и додао да "преговори неће почети без званичног обавештења о позицији Велике Британије".

Камерон ће, како је најављено, најпре разговарати са председником Европског савета Доналдом Туском, након чега ће присуствовати радној вечери са званичницима ЕУ.

За среду је заказан неформални самит 27 шефова држава и влада ЕУ, први пут у том саставу, а на којем ће се расправљати о политичким последицама британског референдума.

Холандска министарка одбране Жанин Хенис-Плашерт изјавила је данас да је после одлуке о Брегзиту на потезу Велика Британија и да политички вакуум ником не користи.

Она је у име Холандије, као земље председавајуће ЕУ, изразила дубоко жаљење због резултата британског референдума и одлуке Британије да напусти ЕУ.

Отварајући дебату у Европском парламенту, Хенис-Плашерт је рекла да је Брегзит "уздрмао Уједињено Краљевство и Европску унију", преноси ББЦ.

Она је додала да нико у Европи нема користи од периода "политичког вакуума" и да је "лопта сада у дворишту Лондона", који треба да почне формално преговоре о изласку Британије из ЕУ.

Холандска министарка је рекла да Брегзит треба да послужи као "позив на буђење свих".

Политичари у ЕУ треба да "стисну зубе" за предстојеће преговоре који ће, како је рекла, за правнике можда бити "рај", а за грађане "пакао".

Лидер француског Националног фронта Марин Ле Пен рекла је данас у Европском парламенту да су Британци гласањем за иступање из ЕУ "ударили шамар систему" и да је то резултат љубави према својој земљи.

"Погледајте како су ствари лепе када историја тријумфује", рекла је она у обраћању европским посланицима.

Она је додала да су Британци одабрали пут за који су сви мислили да је заувек затворен и да су они предосетили опасност од апокалипсе.

"Склоните та намргођена лица. Већ могу да чујем урбане митове и лажи који треба да обесхрабре остале да крену истим путем", рекла је Ле Пен на седници у Бриселу. Извор: Блиц/Би-Би-Си, Танјуг, Срна, Индепендент

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА