Најновије

ДОДИК: Српска неће против Русије

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је јуче на Озрену да нема одлучивања у институцијама БиХ без јасног става из Српске.

Додик (Фото: Синхуа)

"Очигледно је да се ово почело уважавати и очекујем да оваква пракса неће бити прекинута. Људи из Републике Српске знају шта су наши ставови, који се не могу креирати у Сарајеву под притиском странаца или неке атмосфере, а одлуке од капиталног значају су као ове о Споразуму о стабилизацији и придруживању /ССП/", рекао је новинарима Додик.
Он сматра да би на дневном реду седнице Председништва БиХ била предложена адаптација ССП-а да је могла бити усвојена.
"Видимо шта се дешава са Европом, а елементарна памет налаже да се стане мало и сагледа куда иде Европа да бисмо ми могли да знамо где ћемо. Сада се зна да Европа није оно што је била прије пет година и да неће бити, те би због тога требало да сачекамо и видимо њену позицију", додао је Додик.
Он је подсјетио да је Република Српска у недељу, 26. јуна, одбацила прдложену адаптацију ССП-а.
"Као председник сам окупио све представнике законодавне и извршне власти, те различитих удружења и сви су били јединствени да је предложена адаптација ССП-а погубна за нашу привреду и прерађивачку индустрију. Као политичари то не можемо да игноришемо и зато имамо јединствен став", рекао је Додик.
Он је подсјетио да су на састанак о ССП-у били позвани и представници Републике Српске у институцијама БиХ.
"Треба знати да је Савет министара БиХ, сагласношћу наших министара, гласао за адаптирани ССП и да је још било преостало да се изјасни Председништво БиХ", подсетио је Додик.

Само народ на референдуму може да одлучи о приступању НАТО-у

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће у ери и култури одржавања референдума вероватно и српски народ добити прилику да одржи референдум који ће одредити његове стратешке позиције, не само у погледу приступања НАТО-у. 
Додик је рекао новинарима да референдум о уласку у НАТО подразумијева обавезу за политичаре у Српској и из Српске.
Он је нагласио да српски народ још није залиечио све ране од НАТО бомбардовања и не може заборавити да се НАТО сврстао против Срба у БиХ и на Косову.
"Да ли ће се отићи у НАТО о томе ће дефинитивно одлучити народ у Српској и то на референдуму", рекао је Додик истичући да нису у праву они који говоре да се такав референдум не може одржати.
Он је нагласио да без одлуке Српске ни БиХ не може ићи ка НАТО-у, а да се управо то питање покушава решити уставним променама.
"Појединачно, не можемо да прихватимо малверзације око књижења војне имовине и рекли смо да готово нема проблема са локацијама које се налазе у Републици Српској, али те врсте разних или ситних и крупних превара које смо доживљавали у прошлости морамо да зауставимо", рекао је Додик.
Додик је подсјетио да је још 2013. године речено да ће се питање војне имовине рјешавати у оквиру укупне имовине, те да би то било довољно да се крене у Акциони план о чланству у НАТО-у /МАП/, односно на пут ка придруживању.
Он је рекао да се НАТО последњих неколико година додатно поларизовао у функцији нечега што би могло да има штету или изложи одређеним проблемима Републику Српску и српски народ.
"НАТО који улази у конфронтацију, прије свега, са Русијом доводи нас у позицију да се сврстамо на једну или на другу страну, а мислим да ми не бисмо смели да се сврставамо, посебно не против Русије у том неком евентуалном, хипотетички гледано, сукобу", рекао је Додик.
Према његовим ријечима, састанак у Варшави, који ће бити одржан за неколико дана, очигледно ће послужити додатној поларизацији односа Запад и НАТО - Русија.
Извор: Срна, РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА