Најновије

СПОЉА ОБИЧНЕ КУЋЕ, УНУТРА БРУТАЛНО МУЧИЛИШТЕ: Ирачани открили тајне затворе у Фалуџи! (ФОТО)

Три куће у једној од улица новоослобођеног ирачког града Фалуџе ни по чему се не истичу по својој спољашњости.

Илустрација (Фото: Eutopa.eu)

Једна је већа од осталих с два стуба на улазу, друге су скромне и безличне беж боје, као и остатак града који је био под контролом озлоглашене Исламске државе последње две и по године.
Међутим, иза улазних врата крије се права језа: импровизовани затвор који су милитанти користили како би над заточеницима спроводили бруталне казне. Те просторије пружају поглед на ригорозне законе који су Фалуџом владали пре него што је град ослобођен, пружају и поглед на режим коме јавна смакнућа, вешања и мучења нису ништа страно.
Дом многих вођа Исламске државе, Фалуџа, био је први град који је пао у руке џихадиста и био је главно седиште за спровођење њихових операција широм Ирака. Овај затвор само је један од остатака самопроглашеног калифата исламистичких екстремиста, а пронашле су га ирачке снаге које сада мало-помало откривају њихова скровишта што им омогућује увид у унутрашњу организацију те терористичке групе.
Ирачки војници наишли су на подземне фабрике експлозива, документе, оружје и затворе попут овог - скривене у обичним, некад породичним кућама, управо како би избегли бомбардовање из ваздуха. Наиме, у просторији, која је некад вероватно била дневна соба, још увек је загушљиво. Осећа се зној оних који су ту били заточени до само дан или два пре. Прозори су прекривени металом и само трачак светла пробија се и осветљује тепихе, завесе и одећу прикупљену у хрпу како би чинили јастук. Таквих хрпа је у просторији десетак, што указује на оквирни број затвореника који су овде били заточени. Ходник испред просторија је запаљен. Ирачке сигурносне снаге кажу како је тако било кад су стигли. Наиме, провладине снаге наводно су запалиле неке зграде у Фалуџи, али је те тврдње ирачка војска порекла. На спрату, у собама се још увек налази одећа и друге ствари породице која је некада ту живела. Папири пронађени у кући показују како је много људи заточено после пресуде суда Исламске државе, казао је Гази чије су снаге откриле затвор. Неки су оптужени за крађу, други због мањих прекршаја попут пушења или кршења строгог кодекса о облачењу. "Сигуран сам да оваквих затвора има још много у Фалуџи. Нема у њима трунке људскости", казао је. Између кућа зидови су пробијени како би се могли кретати без излажења на улицу. Трећа кућа служила је, чини се, за најгоре казне и мучења. На зиду виси дебели ланац с куком на крају. "Овде су их везали да висе наглавачке и тукли их", објашњава Гази. На горњем спрату налазе се импровизоване самице с металним зидовима с рупама на врху које су служиле за вентилацију. "Како је ико могао дисати унутра на тој врућини", пита се Гази. Затвор је био празан кад су његове снаге стигле. Гази каже како не зна што се догодило са затвореницима.
Извор: Washungton post/jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА