Најновије

ПУТИНОВ ПОСЛЕДЊИ УСЛОВ ЕРДОГАНУ: Не дирај ми Србију и Српску, то је руска зона утицаја!

Руски председник Владимир Владимирович Путин, поред извињења за прошлогодишње рушење "сухоја" и убиство пилота у Сирији, као услов за нормализацију односа Русије и Турске од Реџепа Тајипа Ердогана тражио је и да се Анкара убудуће не меша у "балканско питање".

Путин и Ердоган (Фото: kremlin.ru)

Како кажу саговорници, Путин је Ердогану поручио да су Србија и Република Српска искључиво руска зона интереса.
- Председник је у преговорима који су до сада ишли преко посредника јасно тражио поштовање за руске националне интересе на Балкану. Конкретно, затражио је од Ердогана да се Турска ни на који начин не меша у унутрашња питања Србије и Републике Српске. Турској страни је јасно стављено до знања да су Србија и РС руска зона утицаја и да око тога нема и неће бити никаквог компромиса - преноси саговорник.

Одбрана пријатеља

Према наводима Информеровог извора, руски председник је, након што је у понедељак добио писмо извињења од Ердогана, преко посредника још једном затражио да Турска прекине да претендује на утицај у "православним балканским земљама".
- Путин је био више него јасан. Рекао је да Ердоганове снове о обнављању Отоманског царства на Балкану званична Москва више неће толерисати и да је то услов за нормализацију односа до којих је много више стало турској него руској страни - каже за Информер руски дипломата. Он подсећа да се Ердоган претходних година у више наврата хвалио да је успео да повеже оно што је Турска имала у време Отоманског царства.
И заиста, Ердоган је говорио о 81 покрајини о којој ће бринути, а међу градовима које је набројао било је и Сарајево. Поред тога, кад је 2013. посетио јужну српску покрајину Косово, изјавио је да је то Турска. Ове године је, такође, позивао све муслиманске земље у свету да признају независност Косова.
- Путин никада није благонаклоно гледао на турске претензије на Балкану, а сада је јасно поручио Ердогану да нипошто неће дозволити ширење турског утицаја у Србији и Републици Српској - преноси саговорник. Како наглашава, Русија традиционално има добре односе са Србијом, а Путин намерава да их подигне на још виши ниво.
- Пре годину дана Русија је у УН уложила вето на резолуцију о Сребреници. Такође, ту су и економски уговори, као и они о војној сарадњи које две земље имају. Председник Путин Србе сматра великим пријатељима и намерава да у будућности максимално заштити интересе ваше земље - тврди руски дипломата.

Понизно извињење

Иначе, Ердоган је у понедељак послао писмо извињења Путину због рушења руског војног авиона над Сиријом и убиства пилота Олега Пешкова 24. новембра прошле године. Турски председник, који је претходно седам месеци одбијао да се извини, навео је да никад није имао намеру да сруши руски авион и да му је јако жао због смрти пилота.
Он је обећао покретање нове истраге против турског држављанина Алпарслана Челика, који се сумњичи да је брутално убио Пешкова. Такође, обећао је да ће учинити све како би побољшао односе двеју земаља.
Према наводима аналитичара, Ердоган, који је пре само два месеца изјавио да нема намеру да се извињава Русији, сада је на то био принуђен.
Због санкција које је Москва увела Анкари након обарања авиона економска ситуација у Турској је веома тешка. Поред тога, Турска сада има јако тежак спољнополитички положај пошто је изгубила подршку готово свих савезника, првенствено ЕУ и САД.

Понудили одштету, па се предомислили

Турски премијер Бинали Јилдирим повукао је понуду за плаћање одштете Русији због обарања руског војног авиона у Сирији прошлог новембра.
- Плаћање одштете Русији није у понуди, само смо изразили жаљење - изјавио је Јилдирим, према тврдњи Си-Ен-Ен Турка коју је пренео АФП.
Агенција наводи да је то објављено само неколико сати након Јилдиримове изјаве да је Анкара спремна да понуди одштету за инцидент који је потпуно пореметио односе двеју земаља.
- Ми смо рекли да смо, ако је неопходно, спремни да платимо одштету. Мислим да смо постигли разумевање у вези с овом афером. Инцидент ћемо оставити иза нас и наставити својим путем - рекао је турски премијер за државну телевизију ТРТ.
АФП наводи да је конфузија уследила дан након што је постигнут велики пробој у вези са дипломатском кризом између двеју земаља - које подржавају супротстављене стране у сиријском рату - пошто је турски председник Реџеп Тајип Ердоган понудио руку помирења.
Кремљ је објавио да се Ердоган извинио због инцидента који се десио дуж турско-сиријске границе, али су турски званичници навели да је Ердоган писао руском колеги Владимиру Путину како би "изразио жаљење" због инцидента.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА