Најновије

ОД СУТРА ВИШЕ НИШТА НЕЋЕ БИТИ ИСТО: Македонски "отпораши" најавили последњу фазу протеста!

Организатори антивладиних протеста у Скопљу, такозване "Шарене револуције" најављују интензивирање "манифестација народног гнева".

Делују весело, али... (Фото: Твитер)

Узаврела кризна ситуација у политички дубоко подељеној Македонији, извесно је, улази у додатну неизвесност и искушења најавом интензивирања масовних антивладиних демонстрација покрета 'Протестирам', који уз подршку удружене опозиције непрекидно трају од 12. априла због контраверзног акта шефа државе Ђорђа Иванова да општом аболицијом заштити одговорности политичаре укључене у аферу 'прислушкивање' коју је покренуо лидер опозиције Зоран Заев. После суботњих протеста Шарене револуције у Скопљу и широм Македоније, 55. изласком на улице градова широм Македоније, организатори су од понедељка најавили примену "бескомромисног плана" за излазак земље из двогодишње политичке кризе. Сталним окупљањем испред седишта Специјалног јавног тужилаштва (СЈТ) у Скопљу, чиме 'шарени' наводно пружају подршку за спровођење истрага против политичара владајуће ВМРО-ДПМНЕ, лидера и бившег премијера Николе Груевског и коалиционих партнера у власти Демократске уније интеграција, Алија Ахметија. Организатори сада због "десетогодиње криминалне владавине дикататорског режима", најављују нови, интензивнији, талас масовног "народног бунта". "Од понедељка повлачимо црвену линију и одбројавамо. Криза је трајала довољно дуго. Од 6. јуна више ништа неће бити исто", стоји у јавном позиву организатора протеста за масовну "мобилизацију" против режима. Најављено је да ће бити саопштени детаљи плана за излазак земље из кризе – "са чврстим роковима, од којих неће бити одступања". Најављено је да ће у понедељак "грађани рећи како да је превазиђемо". Истовремено се напомиње да хапшења и кривичне пријаве против грађана који су учествовали у масовном фарбању бојама Шарене револуције, фасада владиних и судских институција додатно разгневила учеснике протеста и изражава се спременост за "храбрији оптпор без страха од претњи и силе власти". Из врха највеће опозиционе странке Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зорана Заева, упозорено је да се "земља налази пред кључним расплетом тешке двогодишње политичке кризе". Излаз, како се наводи, не подразумева насилна решења у "масовном изливу грађанског незадовољства десетогодишњом владавином криминогене коалиције на челу са Груевским". Високи функционер СДСМ-а, универзитетски професор Стево Пендаовски је поновио да се, према свим домаћим и страним проценама, Македонија налази "у последњој фази расплета политичке кризе". Најаве кључних догађања у извесно је врућем лету у Македонији, потврдила је и Радмила Шећеринска, заменик председника СДСМ-а оценом да ће се "у овој држави коначно утврдити услови да на изборима одлучује свако од нас, а не врхушка на власти, и како сваки грађанин да буде исти пред законом – без заштићених". Скорашње решење кризе у Македонији, уз најаве опозиције у Скопљу, подударају се и са неким медијским сигналима са Запада, позивањем на темељне дипломатске прогнозе укључених у преговарачки процес за решење тешког политичког несугласја које прети угрожавањем опстанка државе.

Клизање у хаос

У Скопљу је у делу пренетих описа све опасније политичке кризе, у осетљивом миљеу сиромашне земље са израженом "етничком огорченошћу", у западним медијима, цитирано и упозорење објављено у Индепенденту. Указано је да је "мала балканска држава у сталном стању кризе". Лист наводи да догађаји постају озбиљни, и да уколико земља западне у даљи хаос, а догађаји рапидно иду у том правцу, тада неће бити угрожена само њена будућност као функционалне демократије, већ и сам интегритет државе. Извор: Новости/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА