Најновије

Анђелковић: Једини геноцид у БиХ је онај над Србима у Другом светском рату

БАЊАЛУКА - Једини геноцид који се догодио у БиХ је онај који су над Србима у Другом светском рату извршиле усташе у чијим редовима су масовно учествовали и муслимани, рекао је Срни историчар Драгомир Анђелковић.

Анђелковић (Фото: Јутјуб)

„Ако већ поглавар Исламске верске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић жели да прича о неком геноциду и помирењу на основу признања геноцида, онда би требало да проговори о геноциду у којем су учествовали не само муслимани из БиХ, већ и муслиманско свештенство“, рекао је Анђелковић.
Када је реч о политизацији злочина у Сребреници, Анђелковић је истакао да је потпуно јасно да је реч о злим намерама којима је оправдавана агресија на Републику Српску, односно пропаганда против Срба.
„Ту је било злочина, али је то много мањи злочин него онај који се догађао над Србима у Сарајеву. Сви су чинили извесне злочине за време грађанског рата у БиХ, али ништа од тога не може да се пореди са геноцидом“, поручио је Анђелковић.
Он је напоменуо да геноцид представља потпуно уништавање неког народа на одређеном простору и подсетио да су у Сребреници страдали војноспособни мушкарци, да није било убијања жена и деце, те да већина мушкараца није стрељана, већ је погинула током пробоја и ратних операција.
„Не да није реч о геноциду, него није реч ни о масовном злочину како га приказује бошњачка страна и део западне међународне заједнице“, рекао је Анђелковић.
Он је оценио да део бошњачке политичке сцене и даље робује ратној реторици из деведестих година прошлог века јер су свесни да њихови ратни циљеви нису реализовани, а желе да унитаризацију БиХ и униште Републику Српску.
„То неће донети никоме добро у БиХ“, додао је Анђелковић.
Поглавар Исламске верске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић, гостујући синоћ на Телевизији „Н1“, истакао је да „у БиХ нема помирења док се не призна геноцид у Сребреници“. Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА