Најновије

Да ли се Трамп стварно извинио Србима, а шта је Хилари рекла о Србији? (ВИДЕО)

Ствари стоје овако: Хилари Клинтон ће се за улазак у Белу кућу највероватније борити са Доналдом Трампом. Враћамо филм уназад и прелиставамо све изјаве Клинтонове, али и Трампа, о Србији и Србима.

Трамп и Клинтон

Лепе речи имала је Хилари када је посетила Србију.
- САД цене Србију као земљу која нема само огромну историју, већ и огроман потенцијал. Ми смо уверени да Србија не само да може постати члан ЕУ, већ и лидер, пример у Европи - рекла је.
Но, то јој није помогло за популарност међу Србима, јер је везују за супруга, Била, који је био једно од лица која су стајала иза бомбардовања 1999. године. Она је допринос бомбардовању Југославије признала и покушала да искористи 2008. године током своје кампање за председничке изборе.
Подстрекивање на насиље над Србима приписује јој се и од раније. Као прва дама охрабрила је свог мужа и државну секретарку Медлин Олбрајт да нападну војску Срба у Босни 1994. године.
- Инсистирала сам на бомбардовању - казала је у једном телефонском разговору.
Ни скорији тренуци јој нису блистави, јер јој Срби сигурно не опраштају што је током посете Косову казала "да се о независности овог дела Србије не сме ни расправљати".
– Противимо се сваком разговору о промени граница или независном статусу Косова. Не може бити разговора о томе. За мене, моју породицу и за моје америчке суграђане, то је више од спољнополитичког питања. То је лично питање – рекла је тад Клинтонова.
С друге стране одјекнуло је наводно "извињење" Доналда Трампа Србији за бомбардовање које су извели Клинтонови.
- Клинтонови су направили хаос на Балкану и на Косову. Погледајте шта смо направили Србији ваздушним бомбардовањем са сигурне висине. Ти исти Срби су спасавали америчке пилоте у Другом светском рату - казао је наводно Трамп у емисији Лерија Кинга.
- Велика је грешка што смо бомбардовали народ који је био наш савезник у оба светска рата. Клинтонови сматрају то за успех, а мене је то срамота.
Упућујем извињење Србима за све грешке америчке политике, а пре свега Клитонових - казао је он. Али замало.
Иако су бројни портали "потрчали" да ово објаве на сва звона, у интервјуу Лерију Кингу јесте се дотакао теме Косова, и рекао да би "он то урадио другачије од Клинтонових" (копнена инвазија уместо бомбардовања). Рекао је и да су тамо направили хаос, али нигде није споменуо Србе и Србију, а камоли извињење.
Стручњаци сматрају да за Србију није од важности ко ће бити на челу САД, јер спољнополитички курс ове земље не мења смена председника. Ипак, са Трампом је еве могуће. Извор: Espreso.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА