Најновије

ШЕНГЕН ЗОНА ЗА НАТО: Зашто су Алијанси потребне отворене границе Европе?

Државе чланице НАТО спремне су да бране једна други и располажу опремом и трупама за тако нешто. Ипак, брзо пребацивање трупа и опреме је нешто сасвим друго.

НАТО (Фото: Pixabay)

У неким од новијих чланица, путеви и мостови једноставно не могу да поднесу прелазак великих јединица, а оно што изнад свега фрустрира команданте НАТО јесте процес добијања дозволе за померање трупа из земље у земљу.
"Био сам наиван. Претпоставио сам да ћемо, пошто су у питању чланице ЕУ и НАТО, моћи да премештамо трупе по нахођењу. Ипак, министри одбране нису одговорни за границе", признаје генерал Бен Хоџс, командант америчких трупа у Европи.
На предстојећем самиту у Варшави, НАТО чланице ће расправљати о заједничком одговору на "руску агресију" и распоређивању трупа у балтичким државама. Уколико би Русија заиста напала, НАТО команданти би морали великом брзином да пребаце трупе са удаљених територија.
Ту настају компликације. За премештање трупа по Европи, НАТО мора да има дозволу за прелазак сваке границе, а у одређеним земљама дозвољено је само 1.600 трупа у једном тренутку.
НАТО команданти се надају да ће сада добити дозволу за пролазак кроз европске државе, без потребе да претходно поднесу захтев и то пет до петнаест дана пре уласка на територију, како се сада ради.
Врховна савезничка команда НАТО у Европи (САЦЕУР) сада има дозволу за улазак у пољски и балтички вазушни простор и располаже са 5.000 људи у јединици за хитан одговор званој Спирхед Форс (ВЈТФ). Ова јединица способна је да се распореди у кризној зони року од 48 сати.
Иако балтичке земље већ раде на поједностављењу процедура за улазак НАТО трупа, војна команда алијансе почела је да заговара својеврсни "Војни шенген" који би омогућио трупама да прелазе границе унутар ЕУ исто као и грађани - без показивања докумената и дозвола.
Уколико би дошло до рата, на снагу би ступио нови протокол који омогућава слободно кретање трупа, али ипак, сматра команда НАТО, у мирнодопским условима садашња ограничења ометају припреме за такву могућност.
Извор: Newsweek

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА