Најновије

Поред Руса, ова земља ЕУ шиканира лидерску улогу САД у свету

По неповерењу према лидерским способностима САД у овој земљи се налазе на трећем месту иза Руса и Белоруса. Косово предњачи као поклоник САД лидерства.

Беч (Фото: pixabay.com)

Аустријанци су веома критички расположени према САД и против су лидерске улоге те силе у свету, показује данас објављено истраживање Галуп института.
Чак 60 одсто Аустријанаца одбијају лидерску улогу САД у свету, што је највише вредност од свих земаља ЕУ, а само Руси и Белоруси још негативније гледају на водећу улогу Американаца. Само 34 одсто Аустријанаца позитивно је оценило перформансе САД као водеће лидерске силе протеклих година. Занимљиво је да је Косово на првом месту подржавалаца лидерске улоге САД, где чак 85 одсто грађана гледа позитивно на Америку.
У ЕУ на првом месту подржавалаца САД су Британци, где 65 одсто грађана позитивно оцењује улогу САД у светској политици. Проамерички су расположени су и Италијани (61), затим Французи (58), док је у Немачкој са 47 према 44 одсто превагнуо број скептичних. Галуп је своје истраживање спровео у 132 земље света, а негативни рекорди су забележени пре свега у муслиманским земљама.
У Палестини 79 одсто негативно гледа на лидерску улогу САД у свету, у Египту 62, а у Латинској Америци не постоји ниједна земља где су скептици превагнули. У просеку свих земаља 45 одсто грађана света подржава лидерску улогу САД, а 28 одсто на њу гледа негативно.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА