Најновије

ПРОПАО ЕКСПЕРИМЕНТ: Хрватска остаје без премијера, следи банкрот државе?!

Влада пала, обвезнице пропале - следи ли банкрот, страхују хрватски медији. Након што је Томислав Карамарко отворено исказао неповерење премијеру Тихомиру Орешковићу, Хрватска је практично остала без владе, а почетком прошле недеље пропало је издање еврообвезница на међународном тржишту, пише портал Индеx.хр, који додаје да би се захтев за опозив Орешковића могао би се наћи на дневном реду парламента већ данас.
Први пут од изласка на међународна тржишта 1997, држава није реализовала планирано издање обвезница. То је изазвало забринутост за нормално функционисање државе, јер се хрватски буџет константно "крпи" задуживањем, а на наплату сваке године стижу милијарде старих дугова, констатује портал. У тексту се подсећа да је Хрватска планирала да се прошле недеље задужи за око милијарду евра на међународном тржишту издавањем еврообвезница, али да су због нестабилне политичке ситуације потенцијални купци обвезница тражили изузетно високу камату.
Према неслужбеним информацијама, камата на обвезнице требало је да износи преко пет посто, пише Индеx и додаје да је, поређења ради, прошле године у марту држава на међународном тржишту продала обвезнице у вредности од 1,5 милијарди евра, уз камату од 3,0 одсто. Тихомир Орешковић је, додаје се даље, на прес конференцији рекао да су због превисоких камата, које су потенцијални улагаци тражили, одустали од издавања обвезница и да је издање померено за јули.
"Што се тиче рефинансирања дугова, ситуација бар ове године и није толико критична, јер у јулу на наплату стиже 3,5 милијарди куна обвезница (464 милиона евра) на домаћем тржишту. Те обвезнице држе углавном пензиони фондови, тако да ће се то вероватно без проблема поново рефинансирати на домаћем тржишту", оцењује хрватски портал. Наводећи да је Орешковић рекао да се пуњење буџета одвија задовољавајућом динамиком, Индеx прецизира да је у прва три месеца ове године државни буџет имао приходе од 23,3 милијарде куна (око 3,0 милијарде евра), што је отприлике на истом нивоу као и прошле године. Покренута је и приватизација државних удела у нестратешким компанијама, па се и ту могу очекивати додатни приходи за затварање дугова.
"Главни извор ризика за улагаче у овом тренутку је нестабилна политичка ситуација, јер су економски показатељи кренули у позитивном смеру", закључује се у тексту, уз набрајање остварених позитивних економских резултата.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА