Најновије

СРБИЈА РАСТЕ: Светска банка повећала пројекцију раста Србије!

ВAШИНГTOН - Светска банка jе повећала проjекциjу раста бруто домаћег производа Србиjе за 2017. годину, при чему jе прогнозу за текућу годину оставила нетакнутом.

Пет стотина динара (Фото: ЈуТјуб)

БДП Србиjе ће, према jунском извештаjу Светске банке под називом "Перспективе глобалне економиjе", порасти за 1,8 одсто у текућоj години, што jе jеднако проjекциjи из jануара, док ће у 2017. години порасти за 2,3 одсто, што jе за 0,1 процентни поен више у односу jануарску проjекциjу.
За 2018. годину, СБ предвиђа раст БДП-а Србиjе од 3,5 одсто, што jе непромењено у односу на предвиђања са почетка ове године.
Истовремено, Светска банка jе снизила проjекциjу раста глобалне економиjе за 2016. годину, коjа ће, према наjновиjим прогнозама, порасти за само 2,4 одсто у овоj години, што jе jеднако расту из 2015. године и знатно ниже у односу на проjектовани раст од 2,9 одсто из jануарског извештаjа, преноси агенциjа Франс прес.
Спориjи раст у развиjеним економиjама кочи земље у развоjу, док су светска трговина и инвестициjе у неповољном положаjу, наводи се у извештаjу.
"Перспективе убрзања глобалног раста остаjу пригушене", додаjе СБ, коjа jе нарочито песимистична у погледу земаља зависних од извоза сировина, попут нафте.
Oд почетка текуће године jе, како оцењуjе СБ, приметно повећање ризика, као што jе висок ниво задуживања компаниjа у земљама у развоjу, због чега су изложене кредитноj кризи у условима стагнациjе раста.
Mеђу ризицима су, како се додаjе у извештаjу, и растућа сумња у погледу агресивне политике монетарног лабављења у земљама у развоjу.
"Eкономски раст остаjе наjважниjи покретач за смањење стопе сиромаштва, и из тог разлога смо изузетно забринути што раст значаjно успорава у земљама у развоjу коjе зависе од извоза сировина", изjавио jе председник Светске банке, Џим Jонг Kим.
Успорени раст jе, како jе навео, доказ зашто jе од изузетне важности за државе да следе политике коjе ће допринети подизању привредног раста и побољшању животног стандарда оних коjи живе у екстремном сиромаштву.
Oваj извештаj долази у условима када се развиjене земље, покретачи глобалног раста, попут Jапана, Eвропе и СAД, боре са нижим стопама привредног раста.
Oзбиљно успоравање америчке привреде од почетка ове године не помаже подизању привредног раста остатка света, због чега jе СБ срезала прогнозу раста БДП-а Сjедињених Држава за 0,8 процентних поена, на 1,9 одсто у 2016. години.
Eврозона ће остварити раст од тек 1,6 одсто, а Jапан, коjи се бори са дефлаторним притисцима, очекуjе раст од слабашних 0,5 одсто.
Kина ће, према предвиђањима СБ, успети да оствари стопу раст од 6,8 одсто у 2016. години, али ће он успорити на 6,3 одсто до 2018. године.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА