Најновије

ГУБЕ НА СВИМ ФРОНТОВИМА: Назире се крај Исламске државе

Многобројни противници Исламске државе у Сирији и Ираку напредовали су на свим фронтовима, што је створило највећи притисак на ову терористичку групу од њеног настанка.

Крај ИД-а? (Фото: ЈуТјуб)

Портпарол савеза у северној Сирији који подржава САД рекао је да су спремни на освајање града Манбиџа на северу покрајине Алепо, недељу дана након што је започет напад чији је циљ одсецање последњег дела с турском границом под контролом Исламске државе. У њиховој близини, према западу, про-амерички "побуњеници" такође извештавају да су се борци Исламске државе повукли из подручја близу границе. 
Асадова војска, потпомогнута руским ваздушним нападима, такође бележи успехе против ИД-а на више фронтова. Пре неколико дана покренута је велика офанзива која за циљ има ослобађање престонице Исламске државе, града Раке, а борбе са терористима се настављају и на другим подручјима широм Сирије. На другој страни самопрозваног калифата, 750 километара низводно од Еуфрата, војска ирачке владе јавља да су снаге безбедности ушле у настањени део Фалуџе, другог највећег града у Ираку под контролом Исламске државе, најближег Багдаду. Ирачку владу подржавају и америчке ваздушне снаге, али и шиитска војска повезана са Ираном. Петогодишњи грађански рат у Сирији и слабост ирачке владе отежавају светским силама и њиховим разним копненим савезницима у координацији похода против непријатеља. Ипак, симултани напади на више фронтова створили су притисак без преседана на терористе Исламске државе који су на територији са вишемилионским становништвом наметнули окрутну власт. Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА