Најновије

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ СТРУЧЊАКА: Исламисти планирају нуклеарни напад у срцу Европе

Претња од употребе нуклеарног оружја од стране терориста никада није била јача од периода Хладног рата с обзиром на то ИД активно набавља оружје за масовно уништење, сматрају стручњаци.

Исламисти (Фото: Јутјуб)

- ИД је већ извео бројне нападе хемијским оружјем у Сирији, а знамо да жели да изведе и нуклеарни напад у срцу Европе. Ово, у комбинацији са ниским нивоом безбедности и мноштвом нуклеарних истраживачких центара у бившем Совјетском Савезу само значи да је опасност од напада "прљавом бомбом" на Западни капитал веома велика - каже Моше Кантор, председник Међународног луксембуршког форума.
Упозорење из ове организације, чији су чланови бивши министри и високи званичници са Запада и Русије, долази усред бојазни да ће џихадисти покушати да изврше нападе роком предстојећег Европског првенства у фудбалу које се одржава у Француској.
- Њихови претходни покушаји, који су документовани, указују да су желели да приступе нуклеарној електрани у Белгији, што само доказује њихове намере - рекао је он на међународној конференцији у Амстердаму.
- Терористи не морају да користе 'прљаве бомбе'. Не говоримо само о украденом материјалу, чак и коришћење конвенционалног експлозива из нуклеарних електрана имало би катастрофалне последице - додао је он.
Бивши секретар британске одбране Дес Браун, члан форума, рекао је да је опасност од тероризма веома значајно и комплексно питање које изискује јединствен међународни одговор.
- Не би требало да буде изненађење ако би терористи покушали да искористе нуклеарни материјал, а знамо да су у потрази за истим. Према неким извештајима, ИД је у својим рукама имао уранијум када освојио Мосул - додао је он.
- Није тако тешко направити "прљаву бомбу". Њоме се не може убити много људи, али би утицај на животну средину, инфраструктуру и психу људи био веома поражавајући. Поред тога, могли би да уђу у сајбер рат где би им мете били нуклеарни објекти - додао је он.
Недавно је одржана и конференција о нуклеарном наоружању у Вашингтону на којој је речено да терористичке организације покушавају да дођу до нуклеарног материјала.
- Око 2.000 тона високо обогаћеног уранијума и одвојеног плутонијума, који се користи у међинародне цивилне и војне сврхе у случају крђае могло би бити претворено у бомбу - саопштено је из Беле куће.
Владимир Путин је одбио да присуствује састанку у Вашингтону уз образложење да Америка покушава да преузме систем обезбеђења радиоактивног материјала. С друге стране, прошле јесени осујећен је план руских банди у Молдавји да продају нуклеарни материјал терористима, укључујући ту и ИД, пише британски Индепендент. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА