Најновије

Мантер: Смешно је да САД дестабилизују Србију, а Руси...

Бивши амерички амбасадор у Београду Камерон Мантер каже да снажно подржава интеграцију Србије у ЕУ и европске институције.

Камерон Мантер (Фото: Јутјуб)

Он је навео да у односу на време када је службовао у нашој земљи, види напредак у смислу посвећености владе и народа Србије да стекну потребне квалификација за улазак у ЕУ што је пре могуће.
"То није увек био случај док сам био амбасадор. Неки политички лидери су сматрали да Србија треба да иде својим путем", рекао је за Танјуг Мантер, који је данас директор и председник престижног америчког Ист-вест института (ЕWИ). 
Он истиче да је и тада, као и сада снажно подржавао интеграцију Србије у ЕУ и европске институције. 
Када је реч о евентуалном негативном утицају Брегзита на ширење ЕУ и, истовремено, наводном интересу Русије да појача утицај у региону, Мантер каже да није упознат са спекулацијама о руском интересу, а да нико још не зна које ће бити размере рефередума о изласку Британије из Уније, како ће се то догодити, нити шта ће значити за друге земље. 
Он истиче да САД желе стабилну Србију и да свако ко познаје Америку зна да су спекулације о наводном америчком интересу да дестабилизује Србију смешне. 
"Нестабилност је лоша, не само за Србију, већ и за регион, у ствари за читаву Европу. Због тога Америка подржава кохезију у ЕУ и солидарност у НАТО, како би ојачала сарадњу у Европи. Свако ко познаје САД зна да су спекулације да то није тако смешне," рекао је Мантер. 
САД су, подсећа, доследно подржавале прореформски и проевропски курс Србије и то не важи само за владу Србије, већ и за српски народ. 
"Ми смо јасно ставили до знања нашим пријатељима у ЕУ и радили конкретне пројекте кроз НАТО (на пример заједничке подухвате са Нацоналном гардом Охаја, која је партнер Војсци Србије)", каже бивши амбасадор у Србији. 
Он, међутим, мисли да је најважнија ствар коју Американци могу да ураде да подрже аспирације Србије то да причају о српској великодушности према суседима или да понављају успешне приче о спрском бизнису. 
"А да би се то догодило, Србија мора да поступа великоудушно према суседима и да допусти да њен бизнис успе," указао је Мантер и додао да као пример често наводи успех Н1, на коју, верује, Срби треба да буду поносни. 
"Хоћу да кажем да Америка треба да потврђује успех Србије, али да тај успех мора да дође од самих Срба". 
Када је реч о региону и позицији Србије, Мантер наводи да је увек сматрао да Србија има прилику да буде лидер у региону путем "меке силе", односно тако што ће развијати своје пословне и културне везе, учествовати у политичким и дипломатским решењима у регионалним питањима и генерално себе представљати као динамичну земљу, која гледа напред. 
"Последњих пар деценија су очигледно биле тешке за Србију и нанеле ударац њеном имиџу, али то не мора да буде случај уколико лидери Србије, на пример, промовишу пословну сарадњу преко граница са другима у региону или ако Србија промовише иновативна решења за регионалне проблеме", додао је он. 
Он се осврнуо и на менталитет људи нашој земљи, наводећи да понекад постоји тенденција међу српским лидерима да кажу да су жртве, да су сви против њих и да се ствари догадају Србији, уместо да гледају како да Србија допринесе успеху дургих. 
Међутим, превише је, примећује, талентованих Срба да би ствари тако изгледале у будућности. 
"Не морате да будете у ЕУ или НАТО да бисте се реформисали, допринели регионалној безбедности и просперитету и показали великодушност, по којој су Срби с правом познати", рекао је он. 
На питање како види Европу у светлу озбиљних изазова са којима је суочена, можда највећих од њеног почетка, и чињенице да није у стању да постигне широк консензус о одговору на питања попут мигрантске кризе, тероризма и сада Брегзита, Мантер каже да је главно питање у томе "самопоуздање". 
Према његовим речима, многи сада сумњају у сопствену способност да се изборе са проблемима попут миграције и тероризма и траже драстична решења, попут популистичких политичара или, чак, Брегзита. 
"Али, нису сви проблеми са којима се суочавамо тако немогући - ми овде, у Институтуту Ист-вест, верујемо да стрпљење и поверење могу много тога да учине", рекао је Мантер чији се Ист-вест Инситут бави налажењем начина за смањење међународних сукоба и решавање проблема који представљају претњу за безбедност и стабилност у свету. Извр: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА