Најновије

ПОРТУГАЛИЈА ЈЕ ПРВАК ЕВРОПЕ: Ни избацивање Роналда није помогло Французима! (ВИДЕО)

Фудбалери Португала постали су шампиони Европе, први пут у својој историји!

Едер узео европску круну за Португалце (Фото: Синхуа)

Португалци су савладали домаћина Француску 1:0 у финалу ЕУРО 2016, голом резервисте Едера у продужецима.
Едер је у 109. минуту савладао Ига Лориса, ударцем по земљи са око 25 метара, у мечу који је обележила повреда Кристијана Роналда и његов излазак са терена већ у 24. минуту.
Португалци су славили у свом другом финалу ЕП, први пут савладавши домаћина неког турнира. Французи су пропустили шансу да освоје трећу титулу, другу као организатор. 
Екипа Фернанда Сантоша је први пут савладала "Триколоре" после десет узастопних пораза у протеклих 40 година, наневши Фрнацузима први пораз на домаћем терену на великим такмичењима. 
Иако овај пут није имао значајну улогу у финалу, Роналдо је други пут ове године освојио Европу, након клупске сада има и репрезентативну титулу. 
Португал је на ЕП у Француској добио само једну од седам утакмица у регуларних 90 минута.
Прво полувреме донело је очекиван однос снага на терену, Французи су контролисали лопту, а Португалци чекали шансу из евентуалне грешке или контре. 
Домаћа селекција је неколико пута добро запретила ривалу, Гризман и Сисоко су шутирали, али је одлично интервенисао Патрисио. 
Ипак, није игра обележила прво полувреме, већ повреда Кристијана Роналда, после судара коленима са Пајеом, па је највећа звезда турнира већ у 24. минуту морала ван терена. 
Настављено је у истом ритму, Французи су контролисали ритам, а Португалци вребали из контранапада. 
"Триколори" су у других 45 минута имали неколико добрих шанси, посебно је улазак Комана уместо Пајеа размрдао тим, али је сјајан на голу Португала био Патрисио. 
Након што је зуаставио опасне шутеве Жируа из казненог и Сисокоа са око 25 метара, у 92. минуту је имао и среће, јер је статива спречила гол Жињака. 
У првом продужетку су Французи наставили да диктирају темпо, али су у послењем минуту имали среће после шута Едера главом после корнера. 
На самом старту другог продужетка Португалци стижу до вођства. Није прошао ни минут након што је Гереиро погодио пречку из слободног ударца, а Едер је шутем по земљи савладао Лориса са око 25 метара.
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА