Најновије

КАО БРАЋА РОЂЕНА: Човић и Изетбеговић договорили стварање хрватског ентитета у БиХ

Лидер ХДЗ-а и хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић следи упутства из декларације Хрватског народног сабора (ХНС) о стварању трећег ентитета у БиХ.

Човић и Изетбеговић (Фото: Синхуа)

Како за ЕуроБлиц откривају "одлично обавештени извори", хрватски члан Председништва БиХ је са својим бошњачким колегом Бакиром Изетбеговићем још пре неколико месеци начелно договорио стварање треће федералне јединице с хрватском већином, али је обелодањивање детаља овог договора, како се наводи, одложено до завршетка предстојећих локалних избора.
- У оквиру преговора које су претходних месеци водили о Мостару, Човић и Изетбеговић постигли су договор и о стварању посебне хрватске изборне јединице којом би било спречено понављање сценарија из 2006. и 2010. године, када је Жељко Комшић, захваљујући бошњачким гласовима, побеђивао хрватског кандидата за члана Председништва БиХ. Измене изборног закона којима би већински хрватски кантони представљали једну изборну јединицу требало би да се покрену већ почеком следеће године – тврде извори БХ издања дневних новина. Они додају да је Изетбеговић инсистирао да се о овој теми јавно не прича до завршетка локалних избора, јер је, како кажу, забринут да би његов практични пристанак на стварање трећег ентитета покварио изборни резултат СДА. Иако су лидери највеће бошњачке и хрватске странке више пута покушали да демантују спекулације према којима су у преговоре о Мостару била укључена и питања која се тичу уставне и територијалне прекомпозиције ФБиХ, политички аналитичар Славо Кукић каже да је готово извесно да су Човић и Изетбеговић договарали формирање хрватске федералне јединице. - Индикативно је да су лидери ХДЗ и СДА одбили да грађанима објасне шта су све договорили претходних месеци. С обзиром да се ближе избори, јасно је да ни један ни други не желе да се о посебној хрватској територији у БиХ превише прича. Макар до октобра – каже Кукић. Председник Главног одбора СДП Саша Магазиновић истиче да се истина о ономе о чему су иза затворених врата разговарали Изетбеговић и Човић, а тиче се хрватских захтева за посебном територијалном јединицом, најбоље може видети из изјава председника Главног већа ХНС Боже Љубића. – Љубић нема проблем да отворено каже да се ХНС, чији је Човић председник, неће задовољити с ничим мањим него што је хрватски ентитет. То се, између осталог, наводи и у декларацији ХНС из фебруара 2015. – подсећа Магазиновић.

Љубић: Ускоро промене

Председник Главног већа ХНС Божо Љубић недавно је изјавио да верује да ће "ускоро доћи до промена које се тичу територијалног преуређења БиХ". - Неопходно је увести принцип који подразумева да сваки од три конститутивна народа има федералне јединице или ентитет са својом етничком већином – рекао је Љубић. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА