Најновије

КРИВИ СУ ЗАТО ШТО СУ ПРАВОСЛАВЦИ: Кијев покренуо 61 кривични поступак против свештенства УПЦ

У Украјини је покренут 61 кривични поступак против свештенства канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), изјавио је данас стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

Кијево-Печерска лавра (Фото: УПЦ)

- Близу 250 свештених лица УПЦ суочава се са забраном уласка у Украјину. Укупно је отворен 61 кривични поступак против свештенства УПЦ - рекао је Небензја на неформалном састанку Савета безбедности УН.

Он је навео да од октобра 2022. године казнени органи Кијева спроводе масовне рације у манастирима и парохијама УПЦ без икаквог легитимног основа.

Украјинске власти покушавају да забране Украјинску православну цркву. По налогу председника Владимира Зеленског, Влада је припремила и поднела парламенту предлог закона о забрани канонске цркве.

Украјинска служба безбедности извршила је око 100 претреса у манастирима, црквама и административним зградама епархија УПЦ у Украјини, а против свештенства покрећу се кривични поступци.

Црквама се ускраћује право да закупе земљу на којој се налазе цркве. Активисти расколничке православне цркве Украјине заузимају цркве УПЦ, врше притисак на парохијане и нападају свештенство.

Свештеници УПЦ оптужени су за велеиздају и друга кривична дела. Тринаест архијереја добило је одлуку о одузимању украјинског држављанства, подсећа ТАСС.

О променама код Бахмута прочитајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА