Најновије

КОВАЧ УСЛОВЉАВА СРБИЈУ: Блокираћемо вас на путу у ЕУ ако будете судили нашим ветеранима

Шеф хрватске дипломатије Миро Ковач изјавио је да Хрватска може да блокира Србију у приступним преговорима о чланству у ЕУ у Поглављу 23, ако Србија према хрватским ратним ветеранима почне да примењује закон о универзалној надлежности за ратне злочине.

Миро Ковач (Фото: Јутјуб)

Хина преноси да је Ковач то изјавио након разговора који је, заједно са хрватским министром за ратне ветеране Томом Медведом, имао са представницима удружења ратних ветерана.
Хрватска агенција наводи да је након састанка затвореног за јавност, Ковач истакао да "Србија на путу према ЕУ неће моћи да примењује тај закон, а мораће да сарађује и у откривању несталих и њихових посмртних остатака".
"Што се тога тиче, Србија ће морати да размењује информације са хрватским државним органима и жртвама рата омогућити приступ правосуђу, то јест правди", рекао је Ковач и додао да ће "жртве рата имати право на одштету, а Србија ће имати обвезу да све одлуке Суда у Хагу поштује и примењује".
На питање новинара може ли Хрватска да спречи Србију у подизању оптужница против хрватских држављана, Ковач је одговорио да постоји билатерални начин и било би најбоље да се то тако реши.
"Исто тако, постоји и европски оквир, владавина права је темељно начело функционисања ЕУ. Сада је обавеза Србије да се тај њихов закон не примењује на Хрватску и та обавеза је ушла у преговарачки оквир", рекао је Ковач и додао да ће "Србија, жели ли да напредује према ЕУ, то морати да примењиује и мораће тај критеријум да поштује".
Хина преноси да је Ковач поручио и да ће се "сваких шест месеци спроводити надзор над испуњавањем те обавезе Србије". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА