Најновије

ЈА САМ ТЕРЕЗА МЕЈ И НАЈБОЉИ САМ ИЗБОР ЗА ПРЕМИЈЕРА: Челична лејди, тешка, упорна и заљубљеница шик обуће

„Ја сам Тереза Меј и најбољи сам избор за премијера“, речи су којима је себе описала актуелна британска министарка унутрашњих послова, док је други описују као тешку и упорну, али и једину која је способна да смири ситуацију у Британији.
Нова премијерка велике Британије рођена је пре 59 година на југу краљевства, у малом приморском граду Исбурну. На путу ка британском парламенту у који је први пут закорачила 1997. године, Мејова је прегурала тешке тренутке.
Тек након што је дипломирала у области економије на престижном Оксфорду, будућа премијерка изгубила је оца у саобраћајној несрећи. Непуних годину дана касније, остала је и без мајке која је годинама боловала од мултипле склерозе. Још једно горко сазнање убрзо је уследило. Тереза Меј сазнала је да не може да има децу.
Недаће са којима се носила нису поколебале упорну Мејову. Жена коју прати глас да је „изузетно тешка, непредвидива и јака“ важи за неког ко успешно излази на крај са изазовима. Колико је то тачно, можда најбоље показује чињеница да је на месту министарке спољних послова опстала пуних шест година, дуже него било ко други на тој позицији још од 1892. године.
Против Брегзита, али...
Функцију премијера преузеће у тренутку када то готово нико не жели. Оно што Британију очекују су тешки преговори о изласку из Уније за које аналитичари тврде да ће трајати пуне две године и да ће Британији више однети него донети. Од незахвлане дужности многи су побегли, укључујући и најгласнијег заговорника Брегзита Бориса Џонсона, али не и Мејова, иако се залагала за останак у ЕУ.
Истина, током кампање није се превише истицала нити је била превише гласна у одбрани свог става. Данас стоји иза тога да је „Брегзит ипак Брегзит и да нема повратка у ЕУ“, али најављује да преговоре са Бриселом неће почети пре краја године, односно пре него што се дефинише јасна стратегија за излазак.
Заљубљеница у шик обућу
Осим чврсте руке, Мејова је позната и по занимљивим модним изборима који су неретко врло храбри и нимало типични за некога ко обавља функцију министра спољних послова. Ципеле са шаром зебре носи и у парламенту, али и званичним посетама. Подједнако колико и у политичкој арени сналази се и у кухињи.
Рођена у истом знаку као Маргарет Тачер
Тереза Меј рођена је 1956. године. Основну и средњу школу завршила је у родном граду Избурну, након чега је дипломирала на Оксфорду у области економије. Занимљиво је да је Мејова, баш као и некадашња премијерка Маргарет Тачер (1925-2013), с којом је често пореде, рођена у знаку Ваге.
Од 1980. године Терeза је у браку са Филипом Мејом, банкаром кога је упознала током студија.
Конкуренција Ангели
Долазак Терезе Меј на једну од најважнији политичких функција у Британији покренуо је низ поређења са немачком канцеларком Ангелом Меркел. Две моћне жене у Европи у овом тренутку испред себе имају тежак задатак.
Баш као што је Меркелова преузела на себе последице мигрантске кризе, тако ће и Мејова морати да се суочи са последицама Брегзита.
Занимљиво, њих две имају још једну сличност. Наиме, обе су ћерке свештеника. Ангела би морала да се припреми да ускоро подели титулу најмоћније жене на континенту са својом британском колегиницом.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА