Најновије

НАРОД МУ ПОСЛАО ОПАСНУ ПОРУКУ: Путин је схватио, почело превирање у Русији и велике акције хапшења тајкуна

МОСКВА - У Русији су се последњих недеља одиграли значајни интерни политички догађаји везани за хапшење неколико виших званичника због оптужбе за корупцију.

Владимир Путин (Фото: Синхуа)

Највише се чуло о хапшењу управитељу региона Киров у северној Русији, Никите Бељка. Управитељ је ухапшен док је примао мито од 400.000 евра.

У протеклих пола године је ухапшено неколико виших званичника и политичара у Русији. Тако је нпр. 1. јуна ухапшен градоначелник Владивостока, Игор Пушкарев. Пре њега, ухапшени су управитељ региона Сахалин, Александар Корошавин, али и заменик министра културе, Григориј Пирумов. То је тек почетак дугачке листе званичника који су ухапшени у протеклих 6 месеци. У свим овим случајевима оптужнице су исте: корупција и злоупотреба положаја.

У Русији су почеле припреме за парламентарне изборе који ће се одржати у септембру. С тим у виду, председник Владимир Путин се 27. јуна обратио пред конгресом на челу владајуће партије Уједињена Русија. Путин се дистанцирао од партије пошто њен лидер, премијер Дмитриј Медведев, није баш популаран у друштву али ни међу професионалцима.

Хапшење неколико регионалних лидера је угрозило имиџ Уједињене Русије те та партија по први пут у историји одржава предизборе с циљем побољшања своје слике у очима грађана.

Припадање владајућој партији и висок положај у политичкој хијерархији у Русији, за разлику од неких држава, нису гаранција против антикорупцијских истрага. Како руски извори наводе, неки званичници су прилично уплашени. Било који корумпирани члан владе може постати мета судске истраге што само показује да је борба против корупције постала реалност у постсовјетској Русији.

Хапшење Бељка је наметнуло нека нова питања. У новинама су се појавили чланци који наводе да је он оптужен за корумпирану повезаност са проамеричким опозиционим политичарем Алексејем Навалнијем, али и са антируским снагама у балтичким државама.

Бељк је штићеник Анатолија Чубајса, пионира приватизације у Русији који је створио класу олигарха. Запослени у америчкој ЦИА су радили као Чубајсови саветници, а он се сматра једним од главних представника америчког лобија у Москви.

Чубајс је тренутно међу најомраженијим особама у Русији и отворено га називају лобистом америчких интереса. Стога се не може очекивати да је хапшење Бељка било случајно. Никита Бељк је познат по својој професионалној нестручности и зна се да је постао управитељ региона Киров само захваљујући Чубајсу, као и да је врло брзо упропастио регион.

Киров је под управом Бељка постао један од најкорумпиранијих региона у Русији. Никита Бељк је био један од лидера либералне партије Унија десних снага, али је прешао у партију Уједињена Русија пошто његова партија није баш славно прошла на изборима. Исти је случај и са другим ухапшеним корумпираним званичницима.

Руска влада хапшењем корумпираних званичника попут Бељка и Пирумова само покушава да исправи своје грешке, али истовремено покушава и да спречи раздор међу владајућом елитом. Москва учи на грешкама бившег украјинског председника Виктора Јануковича и не жели да дозволи да дође до преврата и грађанског рата као што је био случај у Украјини.

Председник Путин је очигледно прозрео планове за покретање кризе у Русији и почео је да чисти политичку елиту од корупције како би спречио украјински сценарио у Русији. Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА