Најновије

ШТА СЕ КРИЈE ИЗА ПОСЕТЕ ВИКТОРИЈЕ НУЛАНД: Американци чешљају везу с Путином

БЕОГРАД - Помоћница америчког државног секретара била је у Србији са задатком да испита колики је заиста утицај проруских партија које су сад у српском парламенту.

Викторија Нуланд и Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

САД држе под лупом однос Србије и Русије, што је и главни разлог посете Београду помоћнице америчког државног секретара Викторије Нуланд, тврде саговорници.

Стејт департмент је раније најавио да ће у низу састанака бити речи о напретку имплементације дијалога Београда и Приштине и континуираној подршци у напорима Србије на путу ка ЕУ. Међутим, осим оног протоколарног дела, Нуландова има задатак да максимално изврши притисак на српске званичнике због одличних односа с Русијом, тврде политички аналитичари.

Аналитичар Милан Николић истиче да је америчка секретарка управо позната „као борац против руског утицаја“.

- У том смислу је то вероватно била главна тема, односно бојазан од великог руског утицаја. Тема је вероватно била и руска база у Нишу. По њеном профилу, однос Русије и Србије је централан. Желеће да сазна и колики утицај имају проруске партије, које су сада део српског парламента - сматра Николић.

Аналитичар Драгомир Анђелковић такође сматра да је Русија највећи жуљ САД.

- Од нас ће тражити и да једнострано реализујемо потписивање бриселског споразума, али исто тако ће Београд дати до знања да то неће да ради. Вучић неће ући у конфронтацију, али неће попуштати по таквим питањима. Као ни по трећем питању које ће се наметати, а то је однос према Русији, јер траже да смањимо сарадњу с њима - наглашава Анђелковић. Он тврди да је САД погодила чињеница од пре неки дан, кад је Русија врло јасно дала подршку Србији.

- Нуландова је свакако покушала да извиди ситуацију и да проба да изврши притисак на Београд, али то неће имати резултата - закључује Анђелковић.

Аналитичар Бранко Радун, такође, сматра да су питање Косова и ЕУ редовне тем, али да сигурно нису једине.

- Битна тема састанка је и Република Српска. Ту постоји притисак од Вашингтона, а кад причамо о Милораду Додику, вероватно је да САД хоће да се нешто мења. Симболичан је и датум посете, на годишњицу у Сребреници, јер се у политици мало тога дешава случајно - истиче Радун и додаје да је главна тачка сигурно била Русија.

- Вучићев и Путинов однос је под лупом, то смета Вашингтону, и то јесте константан притисак САД. Због тог притиска који стиже од њих се и пролонгира формирање владе - закључује Радун. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА