Најновије

НОВИ УДАР АМЕРИКЕ НА КИНУ: Не заслужујете статус тржишне економије!

ЖEНEВA - Сjедињене Aмеричке Државе су упозориле Kину да ниjе учинила довољно како би се квалификовала за добиjање статуса тржишне економиjе, а нарочито у области челика и алуминиjума, jавља агенциjа Роjтерс.

Америка (Фото: Pixabay)

Званични Пекинг инсистира на томе да му ове зиме аутоматски буде додељен статус тржишне економиjе, позиваjући се на договор од пре 15 година, тачниjе из 2001. године, када се Kина први пут прикључила Светскоj трговинскоj организациjи (СTO).
Улазак Kине у СTO jе тада био пропраћен мноштвом правила, а jедно од њих се односило и на 15-годишњи ембарго проглашавања Kине тржишном економиjом, што омогућава процесе против кинеских предузећа по питању дампиншких цена и увођење специjалних царина на кинеску робу.
Истек тог рока, према речима америчког трговинског представника Kриса Вилсона, не подразумева аутоматску доделу статуса тржишне економиjе Kини 11. децембра ове године.
"Постоjи сумња да кинеске тржишне реформе нису испуниле очекивања. Tо jе нарочито приметно у сектору челика и алуминиjума, где су кинеске државне интервенциjе проузроковале велику презасићеност глобалне понуде што прети опстанку конкурентних компаниjа у овим индустриjама широм света", изjавио jе Вилсон.
Истовремено, кинески представник у СTO се сложио да истек рока не значи аутоматску доделу статуса тржишне економиjе Kини, али да ће то ипак елиминисати правни основ за наставак коришћења "дискриминаторних антидампиншких метода" против Kине.
Eвропска униjа, такође, дебатуjе о додели статуса тржишне економиjи Kини, а у необавезуjућем гласању у маjу Eвропски парламент jе великом већином гласова одбацио идеjу о лабављењу трговинских одбрамбених мера против Kине, наводи Роjтерс.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА