Најновије

АДМИРАЛ САД: Припремите се добро, рат са Кином је неизбежан, треба се супротставити "кинеској агресији"

ВАШИНГТОН - Бивши амерички адмирал је упозорио Сједињене Америчке Државе да треба да припреме планове за рат са Кином.

Да ли ће САД ући у рат са Кином? (Фото: defense.gov)

Пензионисани адмирал америчке морнарице, Денис Блер, рекао је да САД треба да припреме своје војне снаге за супротстављање кинеској агресији у Јужнокинеском мору, пише "undergroundreporter.org".

„Мислим да морамо да истакнемо неке границе и охрабримо Кину да успостави компромис са нашим циљевима“, рекао је Блер.

Адмиралова препорука се појавила након што је трибунал Уједињених нација одредио да Кина не полаже територијална права на цело Јужнокинеско море. Друге нације у региону, међу којима и Филипини, полажу права на део територије Јужнокинеског мора.

САД већ месецима шаљу ратне бродове у Јужнокинеско море због територијалног спора и забринутости око безбедности по савезнике у региону.

Пекинг, који је свестан нагомилавања војске на својој обали, јавно је упозорио САД да је више него спреман да одговори на провокације.

„Кина се нада да се спор може разрешити преговорима, али морамо бити спремни и на војни сукоб. До таквих ствари често долази у међународним односима“, писало је у једним кинеским државним новинама.

Оно што још више повећава тензије у овом случају јесте чињеница да је Кина још одавно навела да се неће повиновати одлуци трибунала УН, изјавивши сатима након пресуде да ће успоставити „зону ваздушне одбране“ изнад Јужнокинеског мора.

„Ако наша безбедност буде угрожена, наравно да задржавамо право за одређивање демаркационе зоне“, навео је заменик министра спољних послова Лиу Женмин у среду након састанка у Пекингу. „Надамо се да друге државе неће искористити ову прилику да прете Кини и да ће стати на страну Кине ради заштите мира и стабилности у Јужнокинеском мору како не би дошло до рата“.

Међутим, могућност рата постаје већа из дана у дан пошто су државе у југоисточној Азији већ почеле да бирају стране.

Тајван, који Пекинг и даље сматра као део територије Кине, послао је у среду фрегату у патролу у спорним водама. Полагање права Тајвана на суверенитет у региону се поклапа са полагањима права Кине, те је и ова држава одбацила пресуду трибунала УН. Постављање ратног брода је било заказано за четвртак, али је у знак солидарности са Кином након доношења пресуде трибунала померено за дан раније.

„Циљ овог потеза је да се прикаже одлучност Тајвана у одбрани националних интереса“, рекао је тајвански председник Цаи Инг-вен у говору пре слања фрегате.

С друге стране, Филипини који од уторка ургирају на Кину да се придржава пресуде трибунала УН, већ годинама јачају свој војни савез са САД.

На пример, у јулу 2013. године је наведено да је војска САД преговарала о повећању присуства америчке војске на Филипинима. У марту 2014. године је потписан и споразум о томе.

До априла следеће године, на Филипине је послато 6.000 војника ради учествовања у војним вежбама. У новембру је и сам председник Обама посетио ову државу како би преговарао о даљој сарадњи.

Након тога је и амерички секретар одбране Еш Картер посетио Филипине и продубио сарадњу између САД и Филипина.

Дакле, уз очигледно бирање страна у региону, врло је вероватно да би потенцијални војни конфликт у Јужнокинеском мору ускоро могао да прогута читав регион. Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА