Најновије

Командант кинеске морнарице очи у очи са америчким адмиралом: Кинеска морнарица је спремна!

ПЕКИНГ - Koмандант кинеске морнарице, Ву Шенгли, нагласио је важност САД-а и Кине да одржавају мир и стабилност у Јужном кинеском мору и да је сарадња ове две морнарице "једина исправна могућност."

Ву Шенгли (Фото: Синхуа)

Ву је ово изјавио када се у понедељак састао са командиром морнарице САД, Адмиралом Џоном Ричардсоном и његовом делегацијом, како би разговарали о поморској безбедности. Ситуацију у Јужном кинеском мору је описао као "компликовану и осетљиву" и дадао како ће Ричардсонова посета помоћи овим земљама да остваре бољу комуникацију, да стекну поверење, реше сумње и да избегну погрешне претпоставке.
Ву је рекао како Кина "никад неће жртвовати њен суверенитет и њене интересе у Јужном кинеском мору"  наглањавајући да је то кинески "основни интерес" и да "ако прекршимо то, кршимо и начин рада наше владе, државну безбедност и стабилност као и кинеске основне националне интересе". Кинеска морнарица је спремна да се обрачуна са било каквим војним провокацијама које прете њеном нациоалом суверенитету, изјавио је Ву.
"Нећемо престати на пола са нашим грађевинским радовима на Нанша острвима... Нанша острва су део кинеске територије и наше изградње на њима су разумне, оправдане и законите", додао је.
Према Вуовим речима, Кина никад неће бити ухваћена неспремна и број одбрамбених објеката ће искључиво зависити од броја претња са којима се буде сусретала. Ву се заклео да Кина никад неће одустати од решавања проблема Јужног кинеског мора кроз преговоре, упркос "многим негативним факторима" али је такође упозорио да ће "било који покушај непријатеља да уплаше Кину војним методама имати сасвим супротан ефекат."
Ву је изразио своју наду да ће ове две земље моћи да поштују Код о непланираним сусретима на мору и Правилник понашања за безбедност ваздушних и поморских сусрета како не би дошло до неспоразума и сукоба, и позива САД да заједно осигурају мир и стабилност у Јужном кинеском мору.
Ву је тражио да обе стране да побољшају међусобно поверење, нађу заједничка интересовања, прошире сарадњу две земље и направе нову врсту сарадње између две земље. Извор: Правда/Синхуа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА