Најновије

ТУРСКА ЖЕЛИ ДА НАМ ПРОМЕНИ ДЕМОГРАФСКУ СТРУКТУРУ: Исламисти претња за Србију и цео регион

БЕОГРАД - Услед све чешћих терористичких напада у свету, не можемо да се не запитамо постоји ли и код нас таква претња.

Џевад Галијашевић (Фото: Медија центар Београд)

Горња Маоча, село у Босни и Херцеговини, налази се на око 30 километара од хрватске границе, а познато је по томе што га насељавају вехабије. Ту живи око 20 породица које су у потпуности одсечене од остатка света, без мобилног сигнала, са патролом на улазу која легитимише посетиоце. Становници, вехабије, живе за муслиманску веру, те су за идеологију спремни да дају и свој живот.

– Ако који од синова погине у џихаду, он неће бити питан за грехе. Тако је Алах наложио, да ће у џенет ући без икаквих питања. Значи, ако би му се што догодило, било би то у Алаховом присуству. Ако ми син погине, нећу жалити, јер ми верујемо да је Алах њему одредио где ће погинути – рекао је један мештанин и додао:

– Желим да читав свет буде муслимански, да сви сретну Алаха као муслимани. Желим да читав свет буде исламски, јер је то добро за све људе.

Др Марија Ђорић са Института за политичке студије рекла је за портал Пинк.рс да вехабије могу бити претња за Србију, поготово они који су се у великој мери радикализовали.

– Вехабије су, свакако, пре свега претња за Босну и Херцеговину, али исто тако и за цео регион, јер идеолигија коју заступају подразумева насиље и борбу против оних који не поштују њихов систем вредноси, који је ригидан и заснован на фундаменталистичкој идеологији – објаснила је Ђорић.

Према њеним речима, највећи утицај на развој вехабистичког покрета врши Саудијска Арабија, која га потпомаже финансирњем пројеката.

– Саудијска Арабија утиче преко религијских центара, као што је то Џамија краља Фахда у Сарајеву. Вехабије јесу претња и за саме муслимане који не заступају тај религијски правац – рекла је она и додала да њихов број стално расте.

Међутим, како истиче, број некад није показатељ опасности.

– Било је потребно само десетак људи да изврши напад на Светски трговински центар у Њујорку 2001. године – рекла је.

Према њеним речима, највећу претњу представљају радикализоване вехабије, које одлазе на ратишта у Сирију, Ирак и Либију.

– Повратници желе да наставе пут џихада који, свакако, подразумева насиље – закључила је др Ђорић.

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић рекао је да се на Балкану претње терориста минимализују у јавности, те да је опасност од напада вехабија огромна.

– Озбиљност претњи се минимизира у нашим актуелним политичким и безбедносним круговима, то питање се не посматра као на Западу. Вехабије су синоним за сваку врсту исламског екстремизма. Турска са Ердоганом на челу и пропуштањем избеглица подржава екстремистички покрет на Балкану – истакао је Галијашевић и додао да Турска жели да мења демографску структуру становништва на Балкану и доведе нас у социјално безизлазну ситуацију.

Према његовим речима, у БиХ има 3.400 особа које су повезане са тероризмом, прањем новца и најтежим облицима организованог криминала.

– Ако узмете у обзир подршку коју та лица имају у политичким круговима Босне и Херцеговине, онда говоримо о пет до шест процената укупне муслиманске популације у БиХ, дакле ради се о војсци од 100.000 људи. Претње су више него озбиљне и треба под хитно предузети нешто, страх је сасвим оправдан – закључује Галијашевић. Извор: pink.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА