Најновије

СРАМНО! ПОДАЦИ АГЕНЦИЈЕ ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ: 30 Црногораца су терористи у Сирији!

Тридесет држављана Црне Горе ратује у Сирији и повезано је се тероризмом, подаци су АНБ наведени у извештају за прошлу годину, сазнаје црногорски Информер.

Фото: cairoportal.com

АНБ испитује како су наши држављани стигли на ратиште и како су се повезани са терористима. У извештају пише да АНБ прати оне који регрутују војнике, шаљу оружје или било коју другу помоћ терористима, а под посебном пажњом су они који иду да ратују на страни терориста.
Зелено светло за наставак деловања у овом смеру АНБ је јуче добио и од Одбора за безбедност и одбрану који је закључио да је неопходно да АНБ настави ове активности. АНБ ће, како су потврдили, појачати надзор и праћење безбедносно интересантних лица, како би безбедност у држави била гарантована и због тога што тероризам представља све већу претњу на глобалном нивоу. 
На седници одбора је констатовано да се мора интензивно пратити безбедносни феномен исламског екстремизма.
- Одбор захтева наставак предузимања оперативних активности на сагледавању деловања појединих група препознатих у овом контексту, прикупљање података и остварење потребног нивоа међуинституционалне, регионалне и партнерске сарадње - рекао је председник одбора Мевлудин Нухоџић.
Неопходно је, додаје Нухоџић, и да АНБ настави прикупљање података пуним интензитетом о активностима криминалних група Црне Горе са транснационалним деловањем, са посебним освртом на групе за извршење тешких кривичних дела.
- Имајући у виду важност супротстављања савременим безбедносним изазовима и благовремено успостављање нормативних и оперативних механизама за борбу против сајбер-криминала, важно је благовремено планирање финансија за наставак унапређења информационо-комуникационих и техничких система АНБ - закључио је Нухоџић.
Лидер ПЗП Небојша Медојевић изнео је замерке на рад АНБ. Рекао је да опозициони представници сматрају да је АНБ служба која је екстремно политизована и која се није реформисала на начин који прописују Устав и закони Црне Горе.
- АНБ је далеко од професионалне независне институције која се бави заштитом националних интереса и води рачуна о националној безбедности - сматра Медојевић.
Додао је да у опозицији нису задовољни одговорима директора АНБ када су у питању октобарски протести ДФ. Медојевић је нагласио да су сазнали да АНБ нема никаква сазнања о шверцу цигарета из Црне Горе и у Црној Гори, односно да је у првих шест месеци ове године државни буџет оштећен за 40 милиона евра због тога што се, како тврди, цигарете продају на улицама без плаћеног пореза и акциза. 
- Невероватно звучи да АНБ тврди да о томе нема појма, што нам даје за право да констатујемо да је АНБ логистичка подршка и саставни део тих активности у Црној Гори у интересу одређених људи у врху власти - казао је Медојевић. 
Џихадистима блокирају имовину Влада Црне Горе увела је сет рестриктивних мера, утврђених резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација, према члановима Исламске државе Ирака и Леванта (ИСИЛ) и Ал Каиде и са њима повезаним појединцима, групама, субјектима и ентитетима. Влада је дефинисала које активности указују да су појединац или група повезани са ИСИЛ и Ал Каидом и због чега могу да се нађу на рестриктивној листи, најављујући могућност блокаде њихове имовине. Извор: Informer.cg

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА