Најновије

Дачић: Србија неће дозволити понижења

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је да су претње Хрватске да ће блокирати Србију на путу ка ЕУ, уколико се не укине закон о универзалној јуриздикцији, одраз „патолошке оптерећености нашом земљом” и да Србија неће дозволити ни много јачим земљама од Хрватске да је понижавају.

Ивица Дачић (Фото: Синхуа)

Дачић каже да је и на Међувладиној конференцији на којој су отворена поглавља 23. и 24. Хрватска имала своје ставове и да су након тога стигле претње да ће блокирати пут ка ЕУ, али да укидање Закона о јуриздикцији ниједном речју није споменути ни од ниједног водећег државника као обавеза.
„Европска комисија је одбила захтев Хрватске јер немају утемељење у међународном праву. То што од нас траже треба да затраже од 11 земаља ЕУ. Универзална јуриздикција, када су у питању ратни злочини, није европско правило”, нагласио је Дачић на РТС-у.
Он је прецизирао да такав закон имају и Немачка и Шпанија, али и још девет европских земаља, те да је по том закону суђено и онима за злочине за Сребреницу, али и онима који су починили злочине према Хрватима.
„То је игроказ који служи да домаћу употребу, то је одраз патолошке оптерећености Србијом. Србија неће дозволити ни много јачим земљама од Хрватске да је понижавају”, рекао је Дачић, који је и председник СПС.
Он је додао да Србија жели да решава билатералне проблеме, али да се то не може постићи враћањем у прошлост и покушајем рехабилитације кардинала Алојза Степинца, преноси Танјуг.

Дачић: Пуч у Турској нисам поредио са 5. октобром

Министар иностраних послова Ивица Дачић рекао је данас да није поредио пуч у Турској са 5. октобром, већ да је говорио о утицају спољног фактора и да догађаји у тој земљи могу довести до већег таласа миграната, али да је Србија показала да може да управља кризним ситуацијама.
Он каже да је Турска због спољне политике била предмет разних спољних утицаја, те да је у том контексту поредио пуч у тој земљи са 5. октобром.
„Нисам поредио 5. октобар и пуч, али јесам страни утицај”, рекао је Дачић, који је и лидер СПС.
Упитан да ли дешавања у тој земљи могу довести до новог таласа миграната, Дачић каже да је Србија очекивала такав таласа и да је због тога премијер заказао седницу Кординације служби безбедности, да је формиран заједнички тим полиције и војске.
„То је већ дало резултате, спречени су уласци из разних земаља. То су све илегални преласци који се одвијају ван званичних прелаза”, нагласио је Дачић.
Он је додао да је Србија показала да може да управљамо кризним ситуацијама, уколико друге земље на мигрантској рути не направе проблем.
„Ми не можемо да дозволимо да будемо сабирни центар. У оквиру Европског решења можемо да прихватимо део одговорности”, нагласио је Дачић, а пренео Танјуг.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА