Најновије

На Косову најмање пет кампова за обуку бораца Исламске државе

На Косову постоји најмање пет кампова Исламске државе за обуку, коју спроводе бивши борци ОВК, тврди данас Спутњик, позивајући се на "извор близак обавештајним службама".

Фото: cairoportal.com

Највећи кампови смештени су у областима у околини Урошевца и Ђаковице, као и округу Дечани, рекао је тај извор за Спутњик и додао да су слични кампови примећени у околини Призрена и Пећи.
Према поменутом извору, у редовима Исламске државе тренутно је 314 косовских Албанаца који се боре у Ираку и Сирији, а међу њима је 38 жена.
Када је реч о регрутовању и обуци, како објашњава извор, будућим терористима ИС се најпре "испира мозак", уче арапски и изучавају Куран, што је праћено такозваном практичном обуком за борбу коју спроводе бивши чланови Ослободилачке војске Косова (ОВК)" учећи их, између осталог, герилској борби и руковању оружјем.
Извор Спутњика је такодје упозорио на могуће ширење таквих кампова на Македонију и Босну, где је, како се наводи, током ратова деведесетих стигло око 800 џихадиста.
Центар за истраживање питања западног Балкана (Western Balkans Security Issues) је, како се подсећа, још 2013. године у својим извештајима упозоравао да се на територији Косова и Албаније налазе кампови за обуку терориста ИС, а косовске власти су то признале годину дана касније.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА