Најновије

НЕРВОЗА У ВАШИНГТОНУ: Русија ремети планове Америке да свргне сиријског председника Асада

Америка покушава да изгура Русију из Сирије зато што је Москва велика препрека њеним плановима да свргне сиријског председника Башара ел Асада, тврди политички аналитичар Кит Престон.

Џон Кери (Фото: Синхуа)

Престон, главни уредник и директор сајта Attackthesistem.com, навео је то у среду док је разговарао о све већем броју цивилних жртава у такозваном „рату” Америке против терориста ИД у Ираку и Сирији, извештава “Presstv.com”
Америчка војска је признала да је убила неколико стотина цивила од како су започели ваздушни напади унутар територија Ирака и Сирије 2014. године. Најновији извештај који је предат у понедељак показује да је у ваздушном нападу у близини града Манбиџ у сиријској провинцији Алепо погинуло 20 цивила.
„Оно што је значајно у тренутној ситуацији у Сирији није само постојање цивилних жртава. Значајно је разумети геополитички контекст у ком се све ово одиграва“,рекао је Престон.
„Вашингтон подстиче Русију да обустави ваздушне нападе против фронта Ал Нусра, терористичке групе која је подружница Ал Каиде у Сирији“, рекао је Престон. Иначе, Русија још од 2014. године напада положаје Ал Нусре и другиих терористичких група.
За то време Америка јача своје војно присуство на тој територији, чиме се показује да Москва и Вашингтон имају „потпуно супротне циљеве” у овом кофликту.
„Руси виде владавину сиријског председника Асада као зид одбране против тероризма у региону и зато покушавају да одрже стабилност садашње власти“, додао је Престон.
„Разлог томе је одбијање председника Асада да увуче Сирију у амерички систем безвлашћа на Блиском Истоку“, рекао је Престон, објашњавајући  да је Сирија ривал Саудиској Арабији, Израелу и осталим државама које су у савезништву са Америком.
Америка се противи нападима и мешању Русије зато што у тим терористичким групама види могућност остваривања свог циља – скидање Асада са власти.
„Американцима се не допада што Русија омета постизање тог циља“, закључио је Престон.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА