Најновије

ТАЈНО ОРУЖЈЕ КИМ ЏОНГ УНА: Американци открили постројење које леди крв у жилама!

Амерички политички институт рекао је како је открио тајно постројење које је Северна Кореја користила у раној фази свог програма обогаћивања урана за нуклеарно оружје, што би, ако буде потврђено, било одлучујуће за успех неког будућег нуклеарног договора, према извештају које је у четвртак објавио Ројтерс.

Ким Џонг Ун (Фото: xinhua)

Извештај Института за науку и међународну сигурност каже да је увек било двоумљења о томе да ли је Северна Кореја обелоданила сва своја нуклеарна постројења. Потврда њихове локације била би кључна за успех неког будућег споразума за замрзавање и укидање програма нуклеарног оружја Северне Кореје, стоји у извештају.
Место, удаљено 43 км од нуклеарног комплекса Јонгбјон, можда је играло кључну улогу у развоју центрифуга које пречишћавају плин уранијев хексафлуорид у нискообогаћени и високообогаћени уранијум, наводи се у извештају.
– Нужно је утврдити где Сјеверна Кореја обогаћује уранијум, а део тога је схватање где је то чинила у прошлости – рекао је Дејвид Албрајт, председник института. То што је могло бити рано постројење за истраживање и развој центрифуга верује се да је било у једној фабрици делова авиона унутар планине у близини ваздухопловне базе Пангхјон. Лоцирано је кориштењем комерцијалних сателитских слика, наводи се у извештају. Није јасно да ли фабрика авио делова још ради, али постоје наговештаваји како би могла постојати три погона центрифуга за производњу које раде у овој земљи мада њихова локација није потврђена, рекао је Албрајт. Порасле су напетости између Северне Кореје, Јужне Кореје, Сједињених Држава и Јапана након Пјонгјангова четвртог подземног нуклеарног теста у јануару и низа испаљивања пројектила. Севернокорејски нуклеарни програм темељи се на високообогаћеном уранијуму и плутонију издвојеним из искориштених шипка реакторског горива. Изолована комунистичка влада, која је дуже од деценије порицала да има програм плинских центрифуга у новембру 2010. године открила је постојање погона плинских центрифуга за производњу у Јонгбјону, али и утврдила је да нема других таквих постројења. Јапанске новине су у јуну 2000. године навеле да су кинески извори рекли да је једно постројење смештено унутар планине Кома, наводи извештај. Недавно добијене информације од владиних званичника наговештавају да је то необзнањено постројење повезано с једном подземном фабриком авио делова, наводи се у извештају додајући како је радећи с “Аллсоурце Аналyсис”, који интерпретира сателитске снимке, институт утврдио како је то најверојатније била ваздухопловна фабрика Пангјон која је производила делове за совјетске борбене ловце. Према неименованом званичнику постројење је могло имати 200 до 300 центрифуга. Извор: Телеграф/Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА