Најновије

Турски пилот сам донео одлуку да обори Су-24

АНКАРА - Турски пилот је у новембру прошле године сам донео одлуку да обори руски авион Су-24 који је, према верзији турске стране, већ напустио ваздушни простор Турске, изјавио је у четвртак у интервјуу за Спутњик заменик председника владајуће турске Партије правде и развоја и посланик Јасин Актај.

Срушени Су 24 (Фото: news.caravan.kz)

Авијација Турске је 24. новембра прошле године оборила руски бомбардер Су-24. У Анкари тврде да је оборени авион нарушио турски ваздушни простор. Министарство одбране Русије тврди да се Су-24 налазио на небу изнад Сирије. Посланик је истакао да је ситуација са обореним руским авионом представљала нејасне тренутке за Турску.
„Наравно да су нарушавање ваздушног простора током 17 секунди и понављање таквих нарушавања недопустиви, али оставимо то по страни. Одлука да се авион обори донета је у ваздуху. Такве одлуке доноси пилот и он се руководи правилима примене силе. Међутим, он може себи да приушти могућност да не обори авион који је нарушио ваздушни простор на кратко време и који намерава да га напусти”, рекао је Актај.
„Обарање руског авиона, који је, као што је било јасно, већ напуштао ваздушни простор, изазива питања”, навео је он. Истовремено, истакао је да је Турска штитила дејства свог пилота „да не би доводила у питање наша правила примене силе”.
„Као крајњи резултат Турска и Русија решиле су проблем између себе, хвала Богу. Ако се извештаји о хватању пилота који су оборили Су-24 потврде, то ће допринети бољем односу између Русије и Турске и стимулисати постојеће споразуме између држава”, рекао је он, а пренео Танјуг.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА