Најновије

ЕУ уцењује Републику Српску да промени Устав и укине смртну казну!

БАЊАЛУКА - Укидање смртне казне у БиХ један је од главних циљева политике људских права ЕУ и та обавеза се односи на сваку земљу која тежи ка чланству у ЕУ, речено је бањалучким "Независним новинама" у Делегацији Европске уније у Сарајеву.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб/Правда)

"Ми смо апеловали на власти у БиХ, посебно у РС, где Устав још прописује смртну казну за најтеже злочине, да осигурају потпуно укидање смртне казне. У том погледу, Извештај о БиХ за 2015. годину подвлачи да је потребно укинути одредбу о смртној казни у Уставу РС", истакла је портпаролка Делегације ЕУ и Канцеларије специјалног представника ЕУ у БиХ Јамила Миловић-Халиловић.
Она је додала да ЕУ и даље истиче потребу да се поново покрену процедуре измене Устава РС, као и да су свесни да је БиХ смртну казну укинула 1997. године, као и чињенице да Кривични закон РС не предвиђа ову казну.
"Независне" наводе да у Народној скупштини РС истичу да одговорност за чињеницу да се смртна казна и даље налази у Уставу ентитета не лежи на парламенту, већ на Клубу Бошњака у Већу народа РС. Подсећају да су посланици приликом измена Устава РС гласали за укидање смртне казне у пакету са још 28 амандмана, као и да је тај документ у потпуности прошао скупштинску процедуру.
Мујо Хаџиомеровић, шеф Клуба Бошњака у Већу народа РС, каже за "Независне" да је Клуб учинио све да смртна казна буде уклоњена из Устава, али према његовој тврдњи "нема разумевања српских представника". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА