Најновије

Русија ће бранити свој суверенитет на Арктику!

Арктик, занемарен после пада СССР-а, извор је отприлике 20 одсто неоткривених светских резерви нафте. Он је важан за национални суверенитет Русије, а Москва је спремна да брани своје националне интересе тако далеко од ратова у Украјини и Сирији, наводи француски финансијски лист "Еко".

Један од руских бродова на Арктику (Фото: ЈуТјуб)

"Москва је поново решила да освоји Арктик", наводи "Еко". Лист цитира руског заменика премијера задуженог за одбрамбену индустрију Дмитрија Рогозина, који је такође шеф Руске државне комисије за Арктик.
- Русија ће потрошити 1,3 милијарди долара у наредних 15 година за развијање нове технологије за истраживање арктичког региона - изјавио је Рогозин почетком јуна у сибирском главном граду Новосибирску.
Према речима Рогозина, циљ Русије је да смањи своју зависност од стране опреме, укључујући и ону у области сеизмичких студија. Држави ће бити потребне технологије за очување топлоте, нове грађевинске материјале и изворе комуникација. Рогозин је истакао да је око 90 одсто опреме за истраживање коју тренутно Русија користи у арктичком региону изграђено од иностраних компонената. Зато земља мора да инвестира у развој сопствене технологије да не би трпела због међународне политике и тензија. Лист такође наводи да је почетком јуна нови руски пројекат 22220 - нуклеарни ледоломац "Арктика" поринут у балтичком бродоградилишту другог по величини руског града Санкт Петербурга. Рогозин је додао је да ће до 2020. године Русија испоручити три нуклеарна ледоломца. - Планирамо да изградимо три нуклеарна ледоломца: 2017, 2018. и 2020. године - изјавио је он Рогозин и истакао да ће то помоћи да се отвори пут за гасне танкере носивости од најмање 200.000 тона, што ће Русији омогућити да тамо буде прави господар јединствених резерви гаса. Иако је, према наводима листа, руски председник Владимир Путин позвао да Арктик буде зона мира и сарадње, Москва ће, судећи по руском војном присуству у тој области, сада ићи до краја у одбрани свог националног суверенитета у тој области. Извор: vesti-online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА