Најновије

ОБАМА ПАМЕТУЈЕ: "Трамп изјавом да неће бранити савезнике НАТО, показује да није спреман за политику"

Коментар председничког кандидата Доналда Трампа да САД можда неће бранити савезнике из НАТО је још један знак да није довољно припремљен за спољну политику.

Барак Обама (фото: CNBC принтскрин)

То је изјавио амерички председник Барак Обама, а пренео АП.
Обама је, у јутрос емитованом интервјуу за Си-Би-Ес Њуз, рекао да коментари које је Трамп недавно изнео у листу "Њујорк тајмс", у којима наговештава да савезницима који нису платили дажбине у оквиру Алијансе неће бити загарантована помоћ у случају да их Русија нападне, представљају признање да САД можда неће испоштовати главно начело НАТО. 
Чланство у НАТО подразумева да се напад на било коју чланицу Алијансе сматра нападом на све њене чланице, подсећа америчка агенција. 
Трамп је њујоршком листу рекао да не би могао да предвиди амерички одговор у случају руског напада на неку мању савезницу из НАТО као што су Естонија или Латвија. 
"Уколико оне испуне обавезе према нама, одговор је да", рекао је Трамп. 
Обама је на то одговорио да "постоји велика разлика између позивања савезника из Европе да испуне своје обавезе кад је реч о војним трошковима, посебно у време када Русија постаје агресивнија, и поручивања тим савезницима да САД можда неће испоштовати главно начело највежнијег савеза у историји света". 
С друге стране, Обама је истакао да је најизгледнији председнички кандидат Демократске странке Хилари Клинтон, која је била државни секретар за време његовог првог мандата, изузетно способна да преузме власт у јануару. 
"Искрено верујем да никада није било припремљенијег кандидата од Хилари Клинтон", рекао је Обама. 
Упитан шта председника чини ефикасним, он је навео способност да се изгради тим талентованих и вредних људи и обезбеди да се сви они крећу у истом правцу, док је други фактор лична дисциплина у извршењу задатака, познавање материје и способност задржавања фокуса.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА