Најновије

ДОДИК ОДБРУСИО: Немојте да нас потцењујете РС неће бити уцењена!

БАЊА ЛУКА-СДА је та која смета свим добрим иницијативама и крива је за лошу атмосферу, а не СНСД, јер је СДА покушала да уцењује Српску, поручио је председник РС и лидер Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Председник Републике Српске и лидер Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик изразио је спремност да разговара са Бакиром Изетбеговићем о свим отвореним питањима, али да је водећа бошњачка партија Странка демократске акције почела са уценама.
"Почели су да се понашају као да су они једина странка у БиХ чије захтеве треба следити. С механизмом координације су покушали да нас преваре и све то уз аминовање Савеза за промене, а сада поправљамо оно што су они забрљали", рекао је Додик.
Како су пренеле бањалучке Независне новине, Република Српска мора да се пита о механизму координације, а не да тај механизам буде "тајно усвојен", а да онда СНСД мора "поново да губи време и поправља ствари".
"СДА је та која смета свим добрим иницијативама и крива је за лошу атмосферу, а не СНСД, јер је СДА покушала да уцењује Српску. То им нећемо дозволити и то је наше легитимно право", рекао је Додик.
Према његовим речима, Савез за промене, који је опозиција у РС, а учествује у власти на нивоу БиХ, "на више поља је преварен", што су, како је истакао, само признали.
Додикова реакција стигла је после најаве челника СДА да су спремни за састанак са СНСД-ом, али да као кључно питање намећу усвајање механизма координације различитих нивоа власти у преговорима са ЕУ, који је један од кључних услова за наставак европских интеграција.
Власти РС не пристају на механизам координације који је предложио Савет министара БиХ.
"Нико са мном није контактирао у вези са тим састанком. Немамо никаквих проблема да разговарамо, то смо јасно поручили и премијерка РС Жељка Цвијановић и ја и нека нико не мисли да ћу пристати да РС буде потцењена и уцењена", рекао је Додик.
Лидер СДА Бакир Изетбеговић, који је и председавајући Председништва БиХ, изјавио је раније да је спреман да разговара са сваким у БиХ ко може утицати да ствари крену набоље.
"Додикове изјаве редовно умањују могућност за то и он увијено прети. Све је почело од напора заједничких пријатеља из БиХ и међународне заједнице да буде нађено решење за механизам координације. Ту су наговештена решења", рекао је Изетбеговић.
Нагласио је да је сасвим свеједно да ли ће то бити решено кроз телефонске разговоре председавајућег Савета министара БиХ Дениса Звиздића и премијерке РС Жељке Цвијановић или кроз састанак челника СДА и СНСД-а.
Током викенда из СДА је најављено да би ускоро требало да буде одржан састанак њиховог руководства са руководством СНСД-а у вези са писмом намере које треба бити упућено ММФ-у како би БиХ склопила аранжман о кредиту од 1,1 милијарду марака.
Писмо намере нису потписали председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић и премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, кадрови СДА, захтевајући да се прво усвоји прилагођени Споразум о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ, што су власти РС одбијале.
Власти РС су, у међувремену, пристале на адаптирани ССП, поручивши да неће пристати на механизам координације док не буде решено питање писма намера за ММФ.
Тензије између лидера СНСД-а и СДА Милорада Додика и Бакира Изетбеговића изазвала је и Додикова изјава да Бошњаци, ако желе да остану у БиХ, треба да изађу на референдум о Дану републике, заказаном 25. септембра.
"Бошњацима у РС је рекао да ако желе остати у РС, онда треба да изађу на референдум о Дану републике. То је увијена претња", оценио је је Изетбеговић.
Додик, међутим, тврди да је демократски позвао и Србе и Хрвате и Бошњаке да изађу на референдум, ако то желе.
"Нити сам понижавао Бошњаке, како тврди Изетбеговић, нити било кога у РС. Српска има право на Дан републике и то нам не могу оспорити ни Изетбеговић ни високи представник, нити Изетбеговићеви пријатељи из међународне заједнице", истакао је Додик.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА