Најновије

ЗАШТО КЛИНЦИ УБИЈАЈУ: Омиљена књига масовних убица

Тинејџер који је у Минхену пуцајући убио девет и ранио 27 особа се уклапа у матрицу осталих масовних убица који су проучавали нападе, сматра психолог чија је књига пронађена у дому масовног убице.

Фото: Твитер

- Помало је узнемирујуће. Не знам шта би то требало да значи и не знам зашто ју је имао - каже Питер Ленгмен за Гардијан. Убица из Минхена кога су локални становници назвали лењим, Немац иранског порекла, можда је настојао да објасни властите мисли, каже психолог.
- Мора бити да је постојала нека жеља за саморазумевање - каже Ленгмен који је провео деценије проучавајући психологију оних који су пуцали по школама, написао о томе неколико књига и спровео интернет истраживање архива о пуцњавама у школама.
Нападач је наводно хаковао Фејсбук страницу и покушао да намами жртве у Мекдоналдс у коме је пуцњава почела нудећи им бесплатне оброке, тврде намачки званичници. Још је редовно ишао у школу и вероватно био под паском психијатра с индикацијом да му прети депресија, тврде полицијски званичници.
- Уобичајено је за нападаче да желе да проучавају друге нападаче - каже Ленгмен.
Убица из Сенди Хука, који је сумртио 20 деце и шест одраслих 2012. је, на пример, имао табелу 500 масовних убиства с експлицитним детаљима сваког од њих.
- Они маштају да ће то урадити и желе да читају о онима који су то већ учинили. Било да је то како би нашли инспирацију, иако мрзим да употребим ту реч или узор, некога с киме се ваља упоредити, тешко је рећи - каже Ленгмен о нападачима.
- Зашто то раде? Нисам сигуран - додао је. Можда због властите фасцинације, жеље де буду идући масовни убица, можда желе да се прикључе онима који су стекли славу. Чини се да је у неким случајевима слава дефинитивно била узрок - наводи.
Злостављање није тако важан фактор
Један школски колега је рекао Гардијану да је убица био злостављан и да је је имао свега неколицину пријатеља. Истражитељи кажи да нису пронашли везу с религиозним екстремизом или Исламском државом, а портпарол полиције Петер Бек је званично рекао да још не знају шта је узроковало злочин.
Ленгмен је истакао да злостављање није претерано важан фактор у масовном насиљу.
- Злостављање је много мање фактор него што људи мисле да јесте - рекао је констатујући да су злостављачи ретко били жртве напада и да је злостављање у данашњим школама толико уобичајено да је тешко измерити његов утицај.
- Чињеница да је неко извргаван руглу не разликује га од било кога другог у средњој школи. То није карактеристика која дефинише - пре би се рекало да је уобичајено - рекао је.
Много значајнији фактори су, казао је, проблеми с менталним здрављем, дисциплином у школи, дисфункционалним и насилним породицама, па и несрећном љубави.
- Ако се фокусирамо на злостављање, изгубићемо иуз вида многе значајне факторе - казао је.
Психопате, психотичне и трауматизоване убице
Ленгменова књига објављена 2010. “Зашто клинци убијају: разоткривање свести убица у школама” даје профил 10 нападача и дели их на типове особа: психопате, психотичне и трауматизоване убице.
Нападач из Минхена није први код кога је пронађен примерак ове књиге. Она је нађена и код Карла Пирсона, 18-годишњака који је упуцао колегу и себе у средњој школи Колораду 2013. Пирсон је у свом дневнику себе окарактерисао као психопату с комплексом супериорности.
- Мислим да је себе добро окарактерисао - каже Ленгмен.
Он наводи да је настојао да буде веома обазрив да не би дао никакве смернице будућим нападачима - његова је књига намењена родитељима, саветницима и психолозима.

Одговор траже у једној речи
- Суштина је да се нападачима помогне, а не да им се дају савети. Постоји и поглавље о знаковима упозорења и превенцији - каже аутор књиге.
Психолог додаје да је избегавао графичке детаље убистава, оружје или било какав фото или видео убица или жртава.
- Ја не говорим од техници или стратегији, клоним се свих крвавих детаља. То није мој циљ. Као спихолог, покушавам да уђем у њихов мозак и схватим шта их нагони на пут насиља и који су знакови упозорења како бисмо пречили људе да иду тим путем - каже Ленгмен.
И коначно, како каже наслов његове књиге, зашто клинци убијају?
- Не постоји само један разлог, а чини ми се да људи често траже одговоро у једној речи - каже Ленгмен.
Он уочава да су неки напади усмерени против жртава на које су нападачи имали посебан пик, као што је девојка која их је одбила или професор који их је дисциплиновао. Други нападају насумично, њихове жртве су странци.
- Понекад постоји и фактор освете. Понекад су пуни беса и побуне против света. Некад желе да се за њих чује. Будући да сматрају да су нико, они као једини начин да постану неко је да буду међунаордно познати по убијају - каже Ленгмен.
Извор: Gardijan

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА