Најновије

Исламска држава употребила своју најразорнију бомбу у Ираку

БАГДАД- У нападу у Ираку 3. јула Исламска држава је, према писању Би-Би-Сија, користила бомбу која је дизајнирана тако да изазове још више жртава и посеје терор у новим размерама.

Експлозија (Фото: Принскрин)

Док је западни свет ових дана фокусиран на терористичке нападе почињене на европском тлу, далеко највише жртава у нападима Исламске државе било је у Ираку, где је та екстремистичка група 3. јула извела и свој најужаснији бомбашки напад, користећи у багдадској четврти Карада нову тактику и најразорнију бомбу.
У том покољу невиђених размера експлодирала је бомба у комбију, а снажна детонација и накнадни пожари убили су 292 особе, ранили још неколико стотина и потпуно разорили улицу и неколико зграда у њој.
Иако истрага у вези с нападом у Багдаду и даље траје, разорност тог напада наговештава да је реч о новој тактици и бомби ИД која је дизајнирана тако да изазове још више жртава и посеје терор у новим размерама, наводи Би-Би-Си, а преноси Јутарњи лист.
ИД је тада први пут користила нову тактику која им је помогла да прођу неопажени кроз контролне тачке.
"Тако нешто никада раније нисмо видели и веома нас забрињава", рекао је извор Би-Би-Сија из Ирака који је упознат с детаљима истраге.
Један део тактике већ је познат одраније и увелико је раширен у нападима ИД у Ираку, а ради се о томе да се експлозив на место напада допреми возилом.
Међутим, напад изведен 3. јула разликује од уобичајених по начину на који је паклена направа позиционирана у комбију, а и сама бомба је имала другачији хемијски састав, који неколико ирачких стручњака назива "уникатним".
"Такву бомбу је заиста тешко направити", каже стручњак за експлозивне направе упућен у истрагу, који сматра да је направа развијена у граду Фалуџи у време када је био под контролом Исламске државе.
Према његовом мишљењу, "аутори" бомбе су формулу за њену израду пронашли на интернету и затим прилагодили количине хемикалија како би што више смањили ризик од преране детонације, а истовремено повећали њен смртоносни учинак.
"Навикли смо на велику ватру и пожаре као последицу напада, али хемикалије које су коришћене у овом нападу никад раније нису употребљене у Ираку. Било је то чудно, уникатно и ужасно", рекао је за Би-Би-Си генерал Кадим Башхир Салех.
Други ирачки стручњак за безбедност, Хишам ел Хашими, сматра да је сличан састав хемикалија у експлозиву коришћен само једном до сада, у нападу који је извела Ал Каида 2004. године.
Остали стручњаци са којима је новинарка Би-Би-Сија ступила у контакт рекли су да је врућина изазвана бомбом била "као на површини Сунца" и истакли да експлозија није оставила видљиви центар или кратер на месту детонације, мада је изазвала секундарне пожаре који су били најсмртоноснији.
Ел Хашими упозорава и на тактичку страну напада која је допринела великом броју жртава у једнакој мери као и сам експлозив, јер је комби експлодирао у уској улици у време кад је она била препуна људи због локалног фестивала.
Разорни ефекат био је појачан и низом безбедносних пропуста, попут чињенице да ватром захваћене зграде нису имале пут за евакуацију у случају пожара.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА